Concurentã neloialã doar pentru unii / SNIM nu are voie sã vândã cãrbune la un pret mai mic fatã de cel din import

Pretul cãrbunelui vândut de SNIM nu trebuie sã fie mai mic decât cel de import.  Pe principiul competitivitãtii în Uniunea Europeanã, Societatea Nationalã de Închideri Mine Valea Jiului nu are voie sã vândã cãrbunele extras la un pret mai mic fatã de cel importat.

Chiar dacã s-ar reusi scãderea costului de productie, vânzarea cãrbunelui autohton este supusã unor reglementãri internationale, care însã îi sunt total defavorabile. SNIM vinde cãrbunele Complexului Energetic Hunedoara, iar pretul se stabileste lunar, si nu oricum, ci în baza legilor concurentei europene.

“Pentru îndeplinirea obiectivelor strategice din perspectiva comercializãrii huilei energetice extrase pe piatã si pentru activitatea de închideri mine planurile de actiune s-au realizat dupã cum urmeazã. Asigurarea unui contract de vânzare a huilei energetice extrase cu termen de livrare de un an si preturi competitive comparabile cu pretul cãrbunelui energetic de o calitate similarã provenitã din tãri terte ale UE. Acest obiectiv se va mentine, în continuare, în atentia managementului SNIMVJ SA, în luna februarie 2016 SNIMVJ SA a negociat si încheiat cu societatea CEH SA contractul de livrare a cantitãtii totale de 232.000 tone huilã energeticã în echivalent valoric de 121.900 tone combustibil conventional (tcc) cu o abatare cantitativã de ±10% având valoarea totalã estimatã la 41.470 mii lei si perioada de derulare 01.03.2016.-31.12.2016. Pretul de livrare se stabileste lunar prin negociere între pãrti astfel încât acestea sã nu fie mai mici decât pretul cãrbunelui energetic de o calitate similarã provenit din tãri terte ale UE”, se aratã într-un document al SNIMVJ.

Mai exact, SNIMVJ trebuie sã se supunã unor normative europene care o dezavantajeazã,. “Este vorba de legea competitivitãtii în Uniunea Europeanã si de concurenta neloialã. Noi dacã am vinde la un pret mai mic le-am face concurentã neloialã, potrivit legilor. Nu este corect, dar asta este”, sustin cei de la SNIMVJ. SNIM nu si-a încasat banii pentru huila livratã Complexului Energetic Hunedoara, societatea fiind înscrisã la masa credalã si fãcând parte din Comitetul Creditorilor.

Monika BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.