Sunt doar niste copii, provin din familii cu multiple probleme sociale din cartierul petrosenean Aeroport, dar au un talent si incearca sa-si croiasca un drum in viata. Marius, Ionut si Iosif sunt cei mai buni din tara, ba chiar si pe plan european, (la categoriile lor de varsta) la batut toaca.

Marturie stau numeroasele premii si diplome obtinute la concursurile de gen. Ultimul lor mare succes a fost inregistrat la Festivalul International de Toaca si Clopote, derulat anul trecut in orasul Victoria, acolo unde cei trei copii din Valea Jiului au castigat premiul I. Ionut Zomanti are doar 12 ani si este elev in clasa a V-a la Scoala Generala Nr. 7. Mestesugul batutului toacei l-a deprins la Biserica Sf. Varvara, in curtea careia isi petrece cea mai mare parte a timpului, locuind intr-un bloc aflat la o aruncatura de bat de sfantul edificiu. “De cand eram mic mi-am petrecut mai tot timpul liber, dupa scoala, in curtea bisericii. Aici am prins, dupa ureche, cum se bate toaca. In timp ce colegii mei se jucau prin cartier eu veneam la biserica sa-l mai ajut pe parintele Patrascu dar si sa trag cu urechea la cum se bate toaca sau cum se trag clopotele. La scoala nu sunt primul, ca note, dar am note de la cea mai mica pana la cea mai mare. Adica, de toate. Deci, nu sunt chiar ultimul. In ceea ce priveste locurile I obtinute la concursuri, eu spun ca daca le-am luat, le-am meritat”, a declarat Ionut Zomanti, premiant la concursurile de batut toaca.

Dintre cei trei, Marius Gheorghita este cel mai mare ca varsta, are 16 ani, dar este tot elev de generala. Asta, dupa ce a pierdut 2 ani de scoala… “Am avut cativa ani de ratacire dar, acum, mi-am revenit. Vreau, si sunt hotarat, sa termin macar 8 clase dupa care doresc sa merg la seminar. Biserica este viitorul meu! O luasem pe cai gresite dupa ce tatal meu a murit iar mama a plecat la munca in Italia. Ramasesem singur acasa cu un fratior, un altul sta in Italia cu mama, asa ca, la un moment dat, am crezut ca toata lumea este a mea. Am ramas de 2 ori repetent dar, acum, sunt un alt om dupa ce am venit in contact cu cei de la Biserica Sfanta Varvara. De aici primesc si ajutor spiritual dar si material. Am ajuns acum in clasa a VIII-a, la Scoala Generala “I. G. Duca”, tin mortis sa o termin, chiar daca nu ma ajuta nimeni la lectii, dupa care vreau sa intru la seminar. Asta este viitorul meu, in biserica ortodoxa”, a spus Marius Gheorghita.

Cel mai mic dintre cei 3 campioni la batut toaca este Iosif Poneasa. El are doar 9 ani si este elev la scoala generala din cartierul Aeroport. “Sunt cel mai mic dar incerc sa tin pasul cu ceilalti doi colegi ai mei. Eu zic ca, decat sa fur si sa distrug ce avem prin cartier, mai bine vin la biserica si bat toaca. Ce-i drept, se pare ca sunt unul dintre cei mai tineri si mai buni batatori de toaca din Romania”, a declarat Iosif Poneasa.

Reprezentantii Bisericii Sfanta Varvara sunt mai mult decat multumiti de colaborarea cu cei 3 copii care, in luna iulie, vor fi prezenti la un alt concurs national de batut toaca. „Pe noi ne ajuta foarte mult si ii lasam sa bata toaca dar si sa traga clopotele. Sincer, ma bucur ca mai sunt si astfel de copii care, in loc sa se ocupe cu altele, au venit cu drag la biserica”, a precizat Costica Napa, epitrop Biserica Sfanta Varvara Petrosani. Toti cei trei copii sustin ca ar dori ca, in viitor, sa intre in randul slujitorilor bisericii.

Mircea Nistor