Apele Române au demarat mai multe lucrãri de consolidare a malurilor râurilor din Valea Jiului.

În urma inundatiilor care au afectat, la sfârsitul lunii iunie, Valea Jiului s-au produs mai multe inundatii din cauza malurilor rupte de viituri. Pentru a nu se mai întâmpla astfel de evenimente, cei de la Apele Române, Sistemul Hidrotehnic Valea Jiului au demarat lucrãri ample.

„Au loc lucrãri de apãrare a digurilor, lucrãri de betonare la petrila, zona Cimpa, avem utilajele la Jiet, zona Dobresti. În ceea ce priveste pârâul Staicului si Sãlãtruc se lucreazã la consolidarea malurilor si a zidurilor de sprijin, iar la pârâul Staicului au început lucrãrile din aval si se consolideazã zidul de sprijin”, a declarat Sorin Corici, sef SH Apele Române Valea Jiului. Cei de la Ministerul Mediului, Apelor si Pãdurilor au realizat mai multe lucrãri de investitii. “Lucrãrile de investitii (amenajare a cursurilor de apã) pentru apãrarea împotriva inundatiilor se realizeazã în functie de alocãrile de la bugetul national, în timp ce lucrãrile de întretinere a cursurilor de apã (completãri terasamente, decolmatãri, igienizãri ale cursurilor de apã) se realizeazã prin Programul National de Gospodãrire a Apelor din surse proprii ale ANAR”, aratã oficialii Ministerului Mediului, Apelor si Pãdurilor.

În judetul Hunedoara existã o serie de lucrãri hidrotehnice de amenajare a cursurilor de apã, cu rol de apãrare împotriva inundatiilor, aflate în administrarea ANAR sau a tertilor. Astfel, potrivit ministerului de resort în Valea Jiului au loc lucrãri hidrotehnice pe râul Jiu cu digurile Petrosani, Lupeni, Vulcan, Aninoasa, Petrila, Jiet si Livezeni, în timp ce regularizãri de albie au loc pe râurile Jiul de Est, Jiul de Vest, Braia, Merisoara, Crevedia, Slãtinioara si Cetãtii.

Monika BACIU