Gunoiul poate umple buzunarele unora, dar pe ale altora le poate goli. Conducerea Consiliului Judetean Hunedoara sustine cã problema deseurilor de la nivel judetean este una extremã si poate abia la sfârsitul lunii martie a anului viitor, deponeul de la Bârcea Mare poate deveni functional.

“Mâine avem depunerea ultimelor  documente, cele care vizeazã cele trei foraje care ni s-au solicitat în plus fatã de proiectul tehnic initial si deponeul de la Petrosani devine functional în aceastã sãptãmânã. Problema deseurilor si a deponeurilor în judetul Hunedoara este o problemã majorã pentru cã deponeul din Petrosani e o solutie alternativã de moment, o solutie gãsitã în disperare de cauzã. Sistemul managemet integrat al deseurilor cu deponeul de la Bârcea Mare este solutia viabilã si punerea acestui deponeu în operare este ceea ce ne dorim sã se întâmple cât mai repede”,  a declarat Mircea Bobora, vicepresedintele Consiliului Judetean Hunedoara.

Gunoiul ar trebui sã devinã o afacere profitabilã, este de pãrere vicepresedintele CJH, Mircea Bobora.

“La Bârcea e o adevãratã industrie, acolo se lucreazã si pentru ceea ce înseamnã profitabilitatea acestui deponeu si profitabilitatea pe orizontalã si pentru alte companii. În alte tãri, aproximativ între 70-90% din deseurile colectate sunt incinerate, sunt folosite în asa fel încât sã fie purtãtoare de plus valoare, pe orizontalã, în alte locatii si nu în ultimul rând, pentru a genera spatiu pentru ca durata în timp a acestui deponeu sã fie cât mai mare”, a mai spus sursa citatã.

Conducerea Consiliului Judetean Hunedoara a stabilit un termen la care ar trebui sã devinã operational deponeul ecologic de la Bârcea Mare.

“Eu m-am angajat cã în 31 martie 2017 e data limitã, pentru mine ca pozitie si ca eforturi în ceea ce priveste activitatea mea, sã pornim acest deponeu si voi face tot ce îmi stã în putintã ca la finele trimestrului unul anul viitor, deponeul sã fie functionabil”,  a mai precizat Mircea Bobora.

În urmã cu câteva sãptãmâni, primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, declara cã nu va prelua platforma temporarã dacã cetãtenii Vãii Jiului nu vor fi tratati la fel ca si cei din nordul judetului în ceea ce priveste tarifele de colectare a gunoiului menajer. Vicepresedintele CJH sustine cã peste tot în lume aceastã activitate este una costisitoare, dar totodatã poate aduce si beneficii.

“Activitatea de colectare si depunere a deseurilor, peste tot pe planeta Pãmânt costã si costã foarte mult. Din pãcate, noi activitatea de constientizare a oamenilor a facptului cã aceastã activitate înseamnã si costuri nu am fãcut-o din anumite motive, dar noi va trebui sã începem acest gen de activitate de constientizare a oamenilor cã acest aspect, peste tot pe planeta Pãmânt costã mult. Vom face toate eforturile ca Valea Jiului sã nu fie dezavantajatã vizavi de tarifele de depunere a deseurilor în deponeu. Vom gãsi solutii întelegându-ne cu primarii care sunt coloana vertebralã a administratiei publice locale. Vom încerca sã gãsim solutii, împreunã cu primarii, astfel încât populatia din Valea Jiului sã nu fie dezavantajatã si care nu are nicio vinã. Cred cã si domnul Ridzi va fi de acord sã preia platforma în administrare pentru cã vom gãsi o solutie împreunã cu dânsul si ceilalti primari, în asa fel încât populatia Vãii Jiului sã nu fie afectatã”, a mai subliniat vicepresedintele Consiliului Judetean Hunedoara.

Deponeul de la Bârcea Mare nu poate deveni operational din cauza unei licitatii contestate. Oficialii CJH, recunosc cã existã o problemã în rândul ofertantilor.

“Nu pot sã participe trei companii la o licitatie si douã companii sã nu aibã nicio clarificare sau observatie si a treia companie sã aibã 150 de clarificãri, în conditiile în care cele douã companii sunt echivalente si ca pozitie tehnicã si ca dotare de head-quarter. Ceva este la mijloc, sunt deseurile, sunt un lucru extrem de sensibil”,  a mai subliniat Bobora.

Cãldurã din gunoi

Gunoaiele ar putea deveni o sursã de încãlzire pentru judetul Hunedoara, însã Mircea Bobora este de pãrere cã trebuie realizate studii amãnuntite în acest sens.

“Eu am început activitatea cu deseuri în anul 2001 când în România încã nu se discuta despre deseuri si am fost implicat în cogenerare care fãcea anvelope din 2002, la nivel de 100.000 de tone/an. E o posibilitate de a face termoficare pe coincinerare în judetul Hunedoara, dar numai un neavenit spune da sau nu la prima strigare. Vreau sã vãd prima datã un proiect tehnic, o posibilitate de adaptare a sistemului de incinerare într-o termocentralã si posibilitãtile de suplinire cu combustibil alternativ a unei cantitãti de cantitãti fosil. Asta având efecte benefice în ceea ce priveste regenerarea combustibilului fosil care dureazã si posibilitatea de ecologizare a zonei”,  a concluzionat Mircea Bobora, vicepresedintele Consiliului Judetean Hunedoara.

Pânã când platforma temporarã de la Petrosani va fi functionalã, primãriile din Valea Jiului transportã deseurile la Horezu.

Monika BACIU