Hrana minerilor, o nebuloasã incertã

Minerii care lucreazã în conditii grele ar trebui sã primeascã un supliment de hranã. O spun inspectorii de muncã si medicul de medicinã a muncii, însã, nu de aceeasi pãrere este si administratia Complexului Energetic Hunedoara, care, spre deosebire de Societatea de Închideri de Mine, a refuzat sã mai ofere mâncare acestor oameni.

Sindicalistii nu au un rãspuns ferm si se pare cã lucrurile bat pasul pe loc, fiind încãlcatã legislatia si ea, la fel de neclarã, mprecum metoda adoptatã de administrator.

„Avem un rãspuns pe carel-am primit din partea acestora din care nu rezultã, sub semnãtura medicului de medicinã a muncii sau a seerviciului de sãnãtate si securitate în muncã, cã acest aport caloric este obligatoriu a fi acordat unei anumite categorii de personal. Este rãspunsul dumnealor. În situatia în care un alt organ abilitat al statului va demonstra altceva, vor rãspunde. Noi le-am cerut sã se conformeze, iar ei spun cã nu sunt obligati, asa cã, ce vor decide organele statului, vor suporta”, a spus Petre Nica, presedintele Sindicatului reprezentativ Muntele. Minerii au rãmas fãrã masa caldã si s-au desfiintat bucãtãriile la unitãtile miniere, dar nici nu mai primesc vreun supliment alimentar, asa cum ar fi necesar, pentru cã desfãsoarã muncã grea. Legea 319, articolul 14, spune clar cã este necesar un aport caloric crescut pentru cei care fac efort, iar medicul de medicina muncii de la CEH a admis cã munca în subteran cere efort fizic si aport caloric crescut si, cu toate acestea, minerii nu au mai primit nimic de luni bune. Inspectorii de muncã, însã, spun cã lucrurile nu au cum sã rãmânã asa si CEH riscã amendã pentru necoformitate.

Diana Mitrache

Advertisements

Un comentariu la „Hrana minerilor, o nebuloasã incertã

  • 14 septembrie 2016 la 20:01
    Permalink

    Masa calda a fost buna , gustoasa si necesara pentru munca grea de la front dar lenesi care intra in subteran si se odihnesc pe transformatoarele din statile trafo si nise care ieasa mai repede din Mina nu aveau pofta de mancare si sunt foarte guralivi.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.