Astãzi este Ziua Muntelui, conform unei Hotãrâri de Guvern aprobatã în 2012, iar cel mai împãtimit iubitor al Parângului, Toma Coconea ne promite evenimente de exceptie în muntii nostri.

El sustine cã o competitie similarã cu cea din Alpi va avea loc anul viitor în România, unde parapantistul de talie mondialã Toma Coconea va organiza o întrecere peste Carpati. Deja a realizat un film documentar pe care l-a trimis celor de la RedBull X- Alps si crede cã la întrecere va aduce zeci de sportivi pasionati de acest zbor.

„Este un proiect pe care sper ca de anul  viitor sã îl pun în aplicare. Traversez Carpatii, fac un concurs international, pentru cã din ce în ce mai multi strãini sunt interesati de competitie. Filmul urmeazã sã poatã fi vizionat în câteva zile si am o reusitã, personalã, pentru cã, în 9 zile am reusit sã trec curbura Carpatilor de la Herculane spre Sighetul Marmatiei, distanta fiind de aproape 700 de km”, a spus Toma Coconea, parapantist.

Toma spune cã, desi a trecut si Alpii si nu o datã, vrea sã aducã sportivii de talie mondialã sã vadã Carpatii, locul de care el, cel care a fost supranumit Soimul din Parâng, este foarte mându. „Avem o zonã frumoasã, o tarã frumoasã si vreau sã le arãt strãinilor cã România este altfel fatã de cum o percep multi. Chiar acum, în week-endul trecut, am avut un eveniment si au fost foarte plãcut surprinsi de zona noastrã, cã este frumoasã, aici la noi acasã, în Parâng iar noi trebuie sã o scoatem în evidentã cât mai mult”, a spus Toma.

Ziua Muntelui este sãrbãtoritã astãzi, pe 14 septembrie, iar Toma Coconea vrea sã promoveze frumusetile din muntii nostri.

„Au ceva aparte si întotdeauna mã atrag acasã din ce în ce mai mult si vreau sã fac aici proiecte”, a conchis parapantistul.  El vrea sã treacã, de aceastã datã, Carpatii cu aproximativ 30 de atleti experimentati precum cei care au participat la RedBull X-Alps, multi dintre competitorii din Alpi fiind interesati sã vinã anul viitor în Parâng.

Diana Mitrache