Valea Jiului detine o treime din somerii judetului Hunedoara. Depopularea masivã îsi pune amprenta asupra zonei, iar populatia îmbãtrânitã ne claseazã pe primul loc în regiunea de vest. Lipsa investitorilor, dar si a alternativelor lasã urme adânci.

“Astfel, judetul Hunedoara este caracterizat de o scãdere demograficã semnificativã (peste 12% între 2002 si 2011), populatie îmbãtrânitã (ultimul loc în regiune la grupa de vârstã 0-14 ani), existenta unor nuclee de concentrare a somajului, în special în zonele minisere, specializare restrânsã în zonele monoindustriale, lipsa unor programe de reorientare profesionalã coerente, atractivitate redusã pentru investitori privati.

Din totalul de 11.339 someri înregistrati în judetul Hunedoara în decembrie 2015, în Valea Jiului se aflã aproximativ o treime (1.523 someri în zona Petrosani, 678 în Lupeni, 653 în Vulcan si 914 în Petrila)”, aratã un raport al Ministerului Dezvoltãrii Regionale si Administratiei Publice.

La sfârsitul sãptãmânii trecute, la nivelul întregului judet erau disponibile 502 locuri de muncã, majoritatea fiind pentru cei cu studii medii.

Monika BACIU