Aurelian Necula, gãsit vinovat pentru moartea celor 13 mineri în cele douã explozii de la Mina Petrila, a fost eliberat din penitenciar în urma unei decizii definitive a Tribunalului Hunedoara. Acesta a ispãsit mai putin de jumãtate din pedeapsa de 6 ani si jumãtate la care a fost condamnat pentru ucidere din culpã.

Fostul director al EM Petrila, aflat la comanda exploatãrii miniere în noiembrie 2008, când douã explozii consecutive produse în subteran au secerat 13 mineri, pãrãseste Penitenciarul Bârcea Mare, în urma unei decizii a Tribunalului Hunedoara.

”Admite contestatia formulatã de condamnatul Necula Aurelian împotriva sentintei penale pronuntatã de Judecãtoria Deva si în consecintã caseazã integral sentinta penalã atacatã. Rejudecând admite propunerea comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Pentinaciarului Bârcea Mare. Dispune liberarea conditionatã a condamnatului de sub puterea mandatului de executare a pedepsiei închisorii emis de Judecãtoria Tg. Jiu”, a precizat Ildiko Glãman, purtãtorul de cuvânt al Tribunalului Hunedoara. Aurelian Necula a fost eliberat înainte de termen si se poate întoarce dupã gratii dacã va comite o nouã infractiune în perioada de liberare conditionatã. Fostul director al Minei Petrila a fost încarcerat în decembrie 2013 si eliberat în 13 septembrie 2016, dupã ce cererea de liberare conditionatã înaintatã Judecãtoriei Deva, la începutul lunii august, i-a fost respinsã.

Alãturi de Necula alti doi sefi ai exploatãrii au fost gãsiti vinovati de tragedia din noiembrie 2008 si au ajuns dupã gratii. Aurelian Necula a rãspuns în fata judecãtorilor pentru comiterea infractiunilor de  ucidere din culpã pentru moartea a 11 ortaci, vãtãmare corporalã din culpã pentru rãnirea a patru mineri si neluarea vreuneia dintre mãsurile legale de securitate si sãnãtatea în muncã. Inginerul sef securitate minierã de la aceeasi minã Gheorghe Rosu a fost condamnat pentru infractiuni la protectia muncii, uciderea din culpã a sase persoane si vãtãmarea corporalã a patru ortaci. Seful statiei de salvare minierã a EM Petrila, Dan Stefan Ungur a fost învinuit de moartea a sase ortaci si vãtãmarea corporalã din culpã a patru subordonati.

Dosarul a marcat o premierã în mineritul de dupã Revolutie, dat fiind faptul cã au fost primii sefi gãsiti responsabili de tragediile produse în subteran

Maximilian Ganju