Unii oameni isi canta necazul si la romani asa s-au nascut doinele, dar si catecele de petrecere/chef in mare voga acum, in care se plange… razand: ”Saracie, saracie/ Nu credeam ca esti atat de grea/ M-ai adus la nebunie/ Am inghenucheat in fata ta/ Obosit de disperare/ Nu stiu, Doamne, maine ce-o mai fi/ Inima din piept ma doare/ Ca n-am, Doamne, paine la copii…

Un tanar de 18 ani, spunea mamei sale – care il crescuse singura si pe el si pe sora sa –, ”sa nu afle nimeni ca suntem saraci, ca pana acum am reusit sa nu se vada asta”. Si cati tineri, cate familii nu-si ascund, cu demnitate, umilinta pe care ti-o da saracia… De la spusele tanarului s-au scurs ceva ani, iar aceasta blestemata saracie s-a adancit in Romania.

Jumatate din poporul roman este sarac

In anul 2012, aproape jumatate dintre romani au atins pragul saraciei, ceea ce inseamna dublu decat in anul 2005, cand tara noastra se plasa in media riscului de saracie, respectiv pe la 24%. Intre timp, pensionarii si disponibilizati din diverse sectoare de activitate au ingrosat randurile celor umiliti, saraciti de o economie in declin, de asa-zisa criza si de decizii politice nefericite.

Pe datele ultimului recensamant, Blocul National Sindical a facut un studiu din care reiese ca aproximativ 46% dintre romani, 8,89 milioane de persoane, sunt in pragul saraciei, astfel Romania se situeaza pe locul intai in Europa in privinta riscului de saracie.

Media acestui risc la nivel european este la jumatate – 23%. Gradul de ocupare a fortei de munca era in 2007 de 64,4%, iar in 2011 acesta a scazut la 62,8%. UE spera ca gradul de ocupare a fortei de munca pentru persoane cu varste cuprinse intre 20 si 64 de ani sa fie pana in 2020 de 75%. Estimarile romanilor sunt insa ceva mai potolite, de doar 70%.

Abandonul scolar este o consecinta a acestei saracii, iar UE spera ca pana in 2020 cota sa scada pana la 10% in cadrul Uniunii, dar tari ca Romania o trage in jos, pentru ca la noi rata parasirii timpurii a sistemului de invatamant este in continua crestere. Romania estimeaza ca in 2020 abandonul scolar va fi doar de 11,3%, o tinta optimista avand in vedere ca anul trecut rata acestuia a crescut la 17,5%, fata de 13,9% cat era in 2007.

Ce face saracia din OM

Saracia a schimbat destine, a distrus personalitati si a stins sperante. Un exemplu cutremurator este al unui fost electrician de la mina Livezeni. Un om extraordinar, care fremata de energie si care era mereu senin. Citea mult, picta, iubea automobilismul si era inebunit de pescuit – care il inspira si ii dadea ragaz sa se evalueze, dupa cum spunea chiar el –, avea talent oratoric si o logica de invidiat.

Avea doi baieti, de 10 si 13 ani, de la care avea mari pretentii, era un tata exigent, care mereu spunea „pentru ca ii iubesc prea mult sunt atat de aspru cu ei”.

Dar a venit un accident, apoi disponibilizarea. Dupa care necazurile au continuat. Sotia s-a imbolnavit de o boala grea, care i-a inghitit toate rezervele financiare si mult peste. Nu l-am mai intalnit vreo doi ani, iar telefonul sau repeta de fiecare data: numarul format este nealocat. Intr-o documentare despre saracie, am dat peste el. Sapa in coasta unui deal de dincolo de Gara Livezeni. Scotea fier vechi pentru a-l vinde. Nu mai avea cu ce-si hrani copiii. Sotia murise…

Initial a parut ca vrea s-o ia la fuga, apoi si-a indreptat spatele si fara sa fie intrebat, a spus: „viata ne supune la cele mai ale dracu teste. Uneori cred ca isi bate joc de mine pentru ca m-a secatuit pe dinauntru. Am un loc de munca, dar cei 750 de lei sunt imposibil de putini pentru a-mi creste baietii”. Era de nerecunoscut. Era batran, slab si adus de spate, iar privirea semeata, candva, se tranformase in tristete adanca pe care incerca s-o ascunda uitandu-se doar in pamant. Acea contina framantare a mainilor murdare de pamant si de rugina era umilinta…

Ileana Firtulescu