O jumãtate de veac s-a scurs de când la Petrosani a fost pusã piatra de temelie a liceului care astãzi poartã numele Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”. Au fost momente de aducere-aminte, pentru cã zeci de generatii au trecut prin mâinile profesorilor de aici si fiecare a avut o amintire vie în suflet. Au venit la acest eveniment profesori si fosti elevi, generatii de elitã, care, cu acest prilej, au privit la dezvelirea unei plãci comemorative.

Cel care a pus piatra de temelie a constructiei de acum a liceului a fost  profesorul Severian Groza, fost director al acestei scoli în urmã cu mai multi ani, iar domnia sa a fost cel care a dezvelit placa comemorativã. În primii ani, aceastã scoalã a functionat, însã, în clãdirea din Colonia Petrosani, unde acum este sediul SC Termoficare. „As vrea sã scot în evidentã câteva aspecte importante din viata liceului industrial. Astãzi este un eveniment important în viata fiecãrei unitãti scolare. Pentru Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida începerea anului scolar 2016-2017 coincide cu aniversarea a 50 de ani de la înfiintarea liceului. În urmã cu jumãtate de veac lua nastere Liceul Industrial Minier Petrosani care îsi desfãsura activitatea în clãdirea din spatele gãrii. Durata ciclului de scolarizare era de 5 ani si îsi propunea sã scoatã pregãteascã mineri electromecanic, preparator. În anul 1972 s-a inaugurat sediul nou.

1-1

S-au amenajat laboratoare noi pentru atelierele-scoalã, dotate cu cele mai noi utilaje. Prin activitatea lor, cadrele didactice au fãcut ca aceastã unitate de învãtãmânt sã fie apreciatã în rândul tututor unitãtilor scolare de elitã de la nivel national. cadrele didactice au participat la elaborarea programelor scolare a profilului, o contributie însemnatã au avut-o si cadrele didactice ingineresti. Eu multumesc colectivului de cadre didactice, pentru cã nu am fãcut singur niciodatã nimic, decât cu ajutorul lor. Le doresc sãnãtate si succes celor care mai sunt în activitate”, a spus Severian Groza, fost director al Liceului Industrial Petrosani, asa cum se numea în acea perioadã Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida. Iosif Moldovan a fost unul dintre absolventii primei promotii a unitãtii de învãtãmânt din Valea Jiului. Acesta îsi aminteste locul în care functiona unitatea de învãtãmânt.

“Acum 50 de ani ca o noutate absolutã pentru învãtãmântul din Valea Jiului îsi deschidea portile Liceul Industrial Minier, era o noutate pentru învãtãmântul nostru pentru cã diferea programa, difereau profesorii, erau profesori noi cu pregãtire profesionalã temeinicã si au trebuit sã facã în asa fel încât, la acea vreme, sã aducã liceul nostru la nivelul celuilalt. Liceul nostru era în clãdirea din spatele gãrii care avea 5-6 sãli de clasã si aveau si o salã de sport. Pânã la urmã, liceul nostru a ajuns sã fie primul si pe plan profesional si din punct de vedere al succeselor”, a declarat Iosif Moldovan, absovent al primei promotii.

Actualul inspector scolar general adjunct al ISJ Hunedoara este absolvent al Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida Petrosani. Lavinia Ilina îsi aminteste cum a început „cãlãtoria” educationalã.

“Eu sunt unul dintre absolventi. Astãzi am vãzut cã sunt foarte multi oameni care si-au pus amprenta în dezvoltarea acestei scoli, scoala a dat foarte multi oameni de calitate. Îmi aduc aminte de anii în care am fost eleva acestei scoli, de sarafanul cu emblema scolii, în dreapta inimii, de ciorapii 3/4, de bentita care nu reusea niciodatã sã îmi tinã pãrul. Aniversarea a 50 de ani pentru o scoalã e un lucru mãret prin prisma faptului cã sunt 50 de ani de muncã pentru profesorii acestei scoli. Dragi elevi, secretul este sã fiti ambitiosi, sã fiti ppregãtiti pentru oportunitãtile pe care vi le scot în fatã, sã fiti cinstiti, sã fiti responsabili, sã munciti si sã învãtati foarte mult. Toate portile sunt deschise si cu profesori de înaltã calitate aveti drumurile larg deschise. Vã felicit pe toti pentru acest eveniment deosebit. Sunteti cei care modelati oameni si caractere, iar din acest liceu ies si au iesit dar si vor iesi în viitor oameni de valoare. Acesta este, în primul rând meritul dumneavoastrã. Sã dea Dumnezeu sã ne întâlnim si la 100 de ani”,  a spus Ilina Lavinia în fata auditoriului format din fosti si actuali profesori, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul   municipiului Petrosani, iar profesorul universitar  Sorin Radu, rectorul Universitãtii din Petrosani a marsat pe aceiasi idee a revederii peste timp.

„Eu sunt onorat mereu sã vin la Colegiul Tehnologic Dimitrie Leonida, pentru cã ne leagã de acest colegiu o serie de actiuni. Suntem bucurosi cã marea parte a cadrelor didactice ale acestui colegiu sunt absolventi ai Universitãtii din Petrosani. Foarte   multi dintre absolventii nostri si-au dat gradele didactice sau chiar doctoratul cu profesori de la Universitatea din Petrosani, sau au fost coordonati de acestia. Ne bucurãm cã, an de an, absolventii acestui liceu devin studentii nostri si specialistii de mâine în domeniile în care îi pregãtim. Vã felicit pentru initiativã si vã dorec ca si peste 50 de ani sã ne vedem în aceastã formatie”, a afirmat prof. Dr. Ing. Sorin Radu.

1-2

Au trecut anii peste toti cei care au venit la acest eveniment, dar profesorii de aici au tinut sã fie prezenti acum, la 50 de ani de la înfiintarea scolii. Unii au venit din alte orase, iar cei mai multi s-au bucurat de revederea cu colegii  si absolventii lor, acum profesori.

Mii de elevi care au urmat cursurile Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida din Petrosani si-au luat zborul în vãzduhul vietii.

“Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Petrosani este locul unde au crescut 50 de generatii, este locul unde elevii si-au gãsit prieteni, si au învãtat diverse meserii sub îndrumarea profesorilor. Profesorii sunt cei care au reusit sã le stârneascã curiozitatea pentru cunoastere, i-au ajutat pe elevi sã aibã propriile aripi”,  a spus Gabriela Rus, actualul director al Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida Petrosani.

Diana Mitrache
Monika Baciu