Emotii si amintiri la „Dimitrie Leonida”

O jumãtate de veac s-a scurs de când la Petrosani a fost pusã piatra de temelie a liceului care astãzi poartã numele Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”. Au fost momente de aducere-aminte, pentru cã zeci de generatii au trecut prin mâinile profesorilor de aici si fiecare a avut o amintire vie în suflet. Au venit la acest eveniment profesori si fosti elevi, generatii de elitã, care, cu acest prilej, au privit la dezvelirea unei plãci comemorative.

Cel care a pus piatra de temelie a constructiei de acum a liceului a fost  profesorul Severian Groza, fost director al acestei scoli în urmã cu mai multi ani, iar domnia sa a fost cel care a dezvelit placa comemorativã. În primii ani, aceastã scoalã a functionat, însã, în clãdirea din Colonia Petrosani, unde acum este sediul SC Termoficare. „As vrea sã scot în evidentã câteva aspecte importante din viata liceului industrial. Astãzi este un eveniment important în viata fiecãrei unitãti scolare. Pentru Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida începerea anului scolar 2016-2017 coincide cu aniversarea a 50 de ani de la înfiintarea liceului. În urmã cu jumãtate de veac lua nastere Liceul Industrial Minier Petrosani care îsi desfãsura activitatea în clãdirea din spatele gãrii. Durata ciclului de scolarizare era de 5 ani si îsi propunea sã scoatã pregãteascã mineri electromecanic, preparator. În anul 1972 s-a inaugurat sediul nou.

1-1

S-au amenajat laboratoare noi pentru atelierele-scoalã, dotate cu cele mai noi utilaje. Prin activitatea lor, cadrele didactice au fãcut ca aceastã unitate de învãtãmânt sã fie apreciatã în rândul tututor unitãtilor scolare de elitã de la nivel national. cadrele didactice au participat la elaborarea programelor scolare a profilului, o contributie însemnatã au avut-o si cadrele didactice ingineresti. Eu multumesc colectivului de cadre didactice, pentru cã nu am fãcut singur niciodatã nimic, decât cu ajutorul lor. Le doresc sãnãtate si succes celor care mai sunt în activitate”, a spus Severian Groza, fost director al Liceului Industrial Petrosani, asa cum se numea în acea perioadã Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida. Iosif Moldovan a fost unul dintre absolventii primei promotii a unitãtii de învãtãmânt din Valea Jiului. Acesta îsi aminteste locul în care functiona unitatea de învãtãmânt.

“Acum 50 de ani ca o noutate absolutã pentru învãtãmântul din Valea Jiului îsi deschidea portile Liceul Industrial Minier, era o noutate pentru învãtãmântul nostru pentru cã diferea programa, difereau profesorii, erau profesori noi cu pregãtire profesionalã temeinicã si au trebuit sã facã în asa fel încât, la acea vreme, sã aducã liceul nostru la nivelul celuilalt. Liceul nostru era în clãdirea din spatele gãrii care avea 5-6 sãli de clasã si aveau si o salã de sport. Pânã la urmã, liceul nostru a ajuns sã fie primul si pe plan profesional si din punct de vedere al succeselor”, a declarat Iosif Moldovan, absovent al primei promotii.

Actualul inspector scolar general adjunct al ISJ Hunedoara este absolvent al Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida Petrosani. Lavinia Ilina îsi aminteste cum a început „cãlãtoria” educationalã.

“Eu sunt unul dintre absolventi. Astãzi am vãzut cã sunt foarte multi oameni care si-au pus amprenta în dezvoltarea acestei scoli, scoala a dat foarte multi oameni de calitate. Îmi aduc aminte de anii în care am fost eleva acestei scoli, de sarafanul cu emblema scolii, în dreapta inimii, de ciorapii 3/4, de bentita care nu reusea niciodatã sã îmi tinã pãrul. Aniversarea a 50 de ani pentru o scoalã e un lucru mãret prin prisma faptului cã sunt 50 de ani de muncã pentru profesorii acestei scoli. Dragi elevi, secretul este sã fiti ambitiosi, sã fiti ppregãtiti pentru oportunitãtile pe care vi le scot în fatã, sã fiti cinstiti, sã fiti responsabili, sã munciti si sã învãtati foarte mult. Toate portile sunt deschise si cu profesori de înaltã calitate aveti drumurile larg deschise. Vã felicit pe toti pentru acest eveniment deosebit. Sunteti cei care modelati oameni si caractere, iar din acest liceu ies si au iesit dar si vor iesi în viitor oameni de valoare. Acesta este, în primul rând meritul dumneavoastrã. Sã dea Dumnezeu sã ne întâlnim si la 100 de ani”,  a spus Ilina Lavinia în fata auditoriului format din fosti si actuali profesori, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul   municipiului Petrosani, iar profesorul universitar  Sorin Radu, rectorul Universitãtii din Petrosani a marsat pe aceiasi idee a revederii peste timp.

„Eu sunt onorat mereu sã vin la Colegiul Tehnologic Dimitrie Leonida, pentru cã ne leagã de acest colegiu o serie de actiuni. Suntem bucurosi cã marea parte a cadrelor didactice ale acestui colegiu sunt absolventi ai Universitãtii din Petrosani. Foarte   multi dintre absolventii nostri si-au dat gradele didactice sau chiar doctoratul cu profesori de la Universitatea din Petrosani, sau au fost coordonati de acestia. Ne bucurãm cã, an de an, absolventii acestui liceu devin studentii nostri si specialistii de mâine în domeniile în care îi pregãtim. Vã felicit pentru initiativã si vã dorec ca si peste 50 de ani sã ne vedem în aceastã formatie”, a afirmat prof. Dr. Ing. Sorin Radu.

1-2

Au trecut anii peste toti cei care au venit la acest eveniment, dar profesorii de aici au tinut sã fie prezenti acum, la 50 de ani de la înfiintarea scolii. Unii au venit din alte orase, iar cei mai multi s-au bucurat de revederea cu colegii  si absolventii lor, acum profesori.

Mii de elevi care au urmat cursurile Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida din Petrosani si-au luat zborul în vãzduhul vietii.

“Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Petrosani este locul unde au crescut 50 de generatii, este locul unde elevii si-au gãsit prieteni, si au învãtat diverse meserii sub îndrumarea profesorilor. Profesorii sunt cei care au reusit sã le stârneascã curiozitatea pentru cunoastere, i-au ajutat pe elevi sã aibã propriile aripi”,  a spus Gabriela Rus, actualul director al Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida Petrosani.

Diana Mitrache
Monika Baciu

12 comentarii la „Emotii si amintiri la „Dimitrie Leonida”

 • 8 octombrie 2016 la 01:56
  Permalink

  Emotii la liceul cu elevi putini si unii prof vai de steaua lor ca nu au salarii bune,una o prof de la Leonida ,Vesa Raluca a plecat ca in Caroluna Sud prun.programu Faces mai mult ca sluga voluntara in scolile sperietoare ale Sumter din Carolina Sud ,acolo sunt elevi cu deficiente handicap si scolile respective duc lipsa de prof,e f rau Carolina Sud e cea mai saraca zona din America salariile sunt injositoare chiirile scumpe,iar aceasta profesorasa Vesa Raluca s-a dus cu fam.ei sperand ca se va imbogatii dar credca o vor capacii bn copii aia handicapati din scolile Sumter ,sunt copii cu handicap care bat prof ,care iti mananca sanatatea psihica degeaba ,numai prostanii se duc unde i rau,ca America e mare si treb sa stii unde se merita lucrat in America e mykta bataie de joc cu locuri munca

  Răspunde
 • 8 octombrie 2016 la 02:07
  Permalink

  Si e multa bataie joc si cu prof plecati departe sa castige bani ,in Carolina sud e o firma privata Faces care selecteaza prof in vederea antianalfabetizarii copiilor din sud Carolinei Sud in spwcial Sumter si copii proveniti din fam sarace dezinteresate de cultura si educatia copiilor, si lucra pe 2000 dolari pe luna unde chiria e jum plus trai plus multe cu nimic nu se aleg unii doar cu experienta de nervi tociti si oase rupte pt ca sunt copii elevi extrem de violenti ,care treb stapaniti mai eles educati ,scopu prof romani in scolile Carolinei sud e sa educe copii cu handicap dizabilitati sa nu ramana analfabeti,e o munca psihica si o experienta urata,sunt scoli sperietoare asa le numesc si unii si altii,profesorii sunt sclavii copiilor handicapati,

  Răspunde
 • 8 octombrie 2016 la 02:15
  Permalink

  Urata aia de Vesa Raluca sluga voluntara Impact de Leonida, prof la Leonida S-a rugat de directoare sa o lase sa plece in Carolina Sud ca ea a foost acceptata de program Faces sa predea la copii cu dizabilitati si ajunsa acolo a venit furtuna pe ea uraganu Matew din Florida Caroluna Sud ,saracuta profesorasa,nu a murit ,dar a vrut sa vina in tara de frica,saraca si nu o mai lasa cei de la Faces care au angajat-o ca asistenta voluntara pt copii dizabilitati,Saraca Profesoara,care si in Petrila demna de scandal in oras o femeie care are cariera dar nu e toata la cap,cate figuri are deo saracie lucie ,de aia a plecat dincolo sa capete bani ,credca capata batai acolo de la copii aia cu dizabilitati din Carolina South

  Răspunde
 • 8 octombrie 2016 la 02:22
  Permalink

  Carolina Sud prin.programy Faces selecteaza prof din multe tari e o afacere care nu e avantajoasa ,se fac contracte pe un an maxim trei si tot salariu merge pe chirie,intretinere,si raman doar cu experienta copiilor de acolo cu handicap care vor sa i ajute sa nu ramana analfabeti,dar e o bataie de joc si pt prof care se duc pt bani si indura toate comportariile inumane ale copiilor cu dizabilitati sunt copii periculosi ,si in ziar scria un copil din Carolina Sus cu handicap si-a omorat tatal.cu un pistol.plus a ranit doi elevi si o prof la un centru acolo sunt multe scoli dar nu toatw sunt cu copii prb

  Răspunde
 • 8 octombrie 2016 la 02:38
  Permalink

  F multi.prof au predat in scolile Carolinei Sud ca sa capete experienta,dar depunde de scoli elevi pt ca prog Faces din Hilton selecteaza orice prof doar sa fie alaturi de copii bolnavi mintal se urmareste educarea lor a nu ramane analfabeti sunt unele scoli care au copii cum au dar ,Vesa aia prostanca aia credea ca merge in Carolina si lucra 3 ore ca la Leonida sta numa pe scaun si vin banii,in Carolina treb sa pui osu la treaba o sa se convinga lenesica Vesa ca acolo se munceste sau o muncesc copii aia cu dizabilit psihic pe ea ,ea cand vn innapoi la Leonida treb sa experim nebunia din scolile sperietoare are Carolinei le experim la liceu ei la leonida ,si la leonida sunt copii nebuni care treb reeducati odata cu Vesa Raluca are porecla ,Buda de la veceu ,

  Răspunde
 • 8 octombrie 2016 la 02:43
  Permalink

  Carolina sud prin site ul Faces cauta prostani de prof care sa hamaleasca bn in scoli la copiii cu prb mentale ,acolo mai mult e munca voluntara psihica decat ceva util;prof imbina voluntariatu cu teama de copii violenti cu statul ptin chirii scumpe prin buza umflata tzeapa.

  Răspunde
 • 21 octombrie 2017 la 01:35
  Permalink

  Bogdanele ce pacat ca esti putin in urma cu stirile, profesorasa aceea sonata nebuna de care zici tu Raluca Vesa da a plecat pe dincolo printr-un schimb de experiente cu scoala dar cum sonata si cu prbl la cap s-a lasat de meseria profesor numa sa intrebi de ea la scolica Leonida daca una ca mai exista acolo ca peof sau daca mai exista pe dincolo ca profe in strainatate nu mai are cariera si pe facebook posteaza numai anomalii vrajeli ipocrita paranoica aia vesa raluca are doua conturi de facebook unu fals privat ca e prof in America ea are cont privat de Carolina pt ca nu este ceea ce pare a fi o prof nu este, daca era prof treb sa aibe facebook fara perdea nu privat ca sa-si ascunda identitatea si cariera falsa de prof, mai are un cont public facebook de prof Leonida dar e expirat ca ea numai lucra si barbatuso posteaza pw facebook numai minciuni banalitati oamenii astia nu traiesc unde se lauda pe facebook is niste oameni cu probleme mari la cap nebuni

  Răspunde
 • 21 octombrie 2017 la 01:44
  Permalink

  Vesa Raluca daca era o prof normala trebuia sa profeseze mereu cariera asta nu sa minta lumea pe facebook ca e prof in Carolina duduia asta a experimentat numai prostia la viata ei, numai lucra nici la Leonida prof ca nui normala degeaba are facebook ca e expirat ca ea , Vesa asta Raluca are multe conturi facebook false dandu-se azi cineva de prof maine altceva , are facebook-uri toate expirate false nu credeti in ea va dau un sfat stie multa lume de ea ca nui intreaga la cap asta numai are cariera in educatie e expirata terminata nebuna demult

  Răspunde
 • 21 octombrie 2017 la 01:55
  Permalink

  Nu credeti in facebook Vesa Raluca de Petrosani care e fals expirat e o mare falsa mincinoasa numai are cariera in educatie ca prof , s-a autodesfiintat singura din meserie, nu credeti nici in facebook privat de Carolina sud ca prof in America proasta asta a fost verificata daca este acolo prof si nu este ea nici macar numai traieste in Sumter unde scrie ea pe facebook , e o femeie care scrie pe facebook numai minciuni nu nautati din viata ei , si sotu ei tot asa minte pe facebook multe, viata lor actuala niciodata nu o va divulga la nimeni ei traiesc si lucra altundeva nu unde zic ei la prietenii lor , Vesa astia si datori prin banci or ramas de aia si pe facebook posteza falsitati sa nu dea nimeni de ei , ca ei e destula lume care se ascunde de datorii , ca prostii

  Răspunde
 • 21 octombrie 2017 la 02:08
  Permalink

  Fosta profesorasa Vesa Raluca numai are cariera in invatamant chiar daca saraca posteaza pe facebook ca e prof -a fost prof in trecut- e expirata demult cariera ei nu a putut face fata sistemului cedand psihic si laudandu-se de ciuda la oameni ca e pe dincolo prof in America are facebook privat de America pt ca e o falsa dupa perdea ce nu vrea sa arate din falsitate ca e nebuna nu o prof, ea e o profesoara de minciuni de vrajeli datoare la banca cu barbatuso si de jena posteaza pe facebook alea doua numa falsitati ea nu exista pe facebook ce scrie nu e ras e de compatimit e un om de Vesa Raluca ce se expune pe 2 conturi facebook false ce nu e in realitate .

  Răspunde
 • 21 octombrie 2017 la 02:26
  Permalink

  Fosta Leonida Raluca Vesa a parasit scoala din petrosani cedand psihic vrand sa fie tare puternica pe dincolo in strainatate pe facebook nebuna zice ca e prof pe dincolo in America ea ce crede ca o crede cineva femeia asta nui toata la creier se mira lumea cum.poate mintii cu existenta ei ea nu exista ca prof nici in petrosani dar nici in Carolina ea exista doar ca simpla femeie f disperata cu tulburari psihice datoare in banci si fugind de lume in agonie negasindu-si saraca echilibru in nici o cariera aia e bolnava la cap ce posteaza pe facebook , nu vrea sa recunoasca ce a fost si ce a ajuns adica a fost o prof de geometrie si numai e si a ajuns in strainatate numeni in lume in boscheti ca o boschetara fara nimic ea prof in America nu e ca daca era trebuia sa i faca reclama astia din petrosani ce desteapta e dar fiidca e o ratata o esuata a cedat si holongore ca o vagaboanta Carolina de sud ca dama de companie la bars nu prof , facebook ei e fals

  Răspunde
 • 21 octombrie 2017 la 02:42
  Permalink

  Chiar e o bucurie ca Scoala Leonida din Petrosani a mai scapat de o fosta prof Vesa Raluca ce a cedat sistemului schimband alte experiente in strainatate dar nu tot de prof de America cum.posteaza saraca de ea pe facebook aceasta fosta prof de leonida imposibila de a fi cineva in cariera nu reuseste nici pe dincolo sa i fie bn in cariera ea nu e prof in America nu are studii mari si experiente si carti scrise , Raluca e un exemplu negativ de prof ce a devinit fosta prof si actual somer viitor orice job nu conteaza de boschetar in America, ea se lauda ca e in America si nu are bani sa vina in tara amarata nu castiga bn delic terminata fatarnica laudaroasa cu tupeu jegos fara educatie de aia s-a lasat de prof ca nu are educatie deajuns are educatie de golanie, hotie, banditism, periferie, tiganeala cu tupeu jegos fara educatie

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.