Dacã pentru unii copii vacanta a fost un prilej de a nu mai trece pe la grãdinitã, pentru altii, mai sãraci si care provin din familii defavorizate, vara a fost un bun prilej de acomodare cu grãdinita. Asa cã, pentru cei din Petrila grãdinita abia se sfârseste la „Salvati Copiii”, pentru ca de luni sã înceapã în mod oficial.

Cei mici s-au simtit excelent aici, gratie voluntarilor care au stat zilnic cu ei si, ceea ce este foarte important, au avut parte de joacã si o masã caldã zilnic, poate singura pe care si-au permis-o pãrintii lor.

„Aici m-am jucat. Este foarte frumos. Mai vin acum, cã începe grãdinita si mã joc cu copiii”, ne-a mãrturisit o fetitã care a venit zi de zi la grãdinita estivalã din cartierul sãu.

„M-am jucat cu copiii de aici. Îmi place sã învãt si sã colorez si o sã mai vin”, ne-a mãrturisit o altã fetitã care construia case frumoase din lego.

„Ne-am jucat, am desenat, am numãrat, ne-am uitat la desene si am cântat. Este frumos. Vin si din toamnã. Mie mi-a plãcut aici ca sã mã joc”, a afirmat un alt bãietel si el mândru de cãsuta sa coloratã din lego.

S-au jucat si s-au acomodat unii cu altii, iar vara le-a fost mai frumoasã decât acasã, unde pãrintii lor nu prea aveau nicio posibilitate. Multi trãiesc doar din alocatiile copiilor, iar greul rãmâne pe cei de la Salvati Copiii, care îi pregãtesc temeinic pentru viatã. De altfel, tocmai în aceastã idee au si fãcut grãdinita de varã: sã îi obisnuiascã sã vinã si de la toamnã. „Toatã vara, noi am avut activitãti educative si distractive. Am reusit sã îi ajutãm cu rechizite si, pe tot parcursul verii, am reusit sã îi convingem sã vinã, clar prin activitãtile noastre si cu multã dragoste.  Cei mai multi dintre ei nu au fost niciodatã la grãdinitã si vrem sã îi obisnuim cu un program”, a spus Florin Popescu, manager zonal Salvati Copiii Hunedoara.

Nu mai putin de 32 de copii au venit sã vadã cum e sã fii la grãdinitã, sã se acomodeze cu ideea si sã îi convingã pe pãrintii lor cã meritã sã îi dea sã fie educati la timp. Le-au venit în întâmpinare voluntarii si, la final de grãdinitã estivalã, fiecare avea lucrãri expuse, cu care sã se mândreascã. Salvati Copiii este singurul ONG din Valea Jiului care a adunat copiii în aceastã varã, organizând astfel de activitãti estivale, cu copiii ce provin din familii sãrace.

Diana Mitrache