Praznic de Sfânta Maria, pe Maleia

Clopotele au bãtut în biserica de pe Maleia, asa cum s-a întâmplat în fiecare an de la construirea ei, pentru a aduna credinciosii din zona Jiet, Maleia si chiar din Petrila. Au venit pe jos, sau cu masinile, ca sã asiste la aceastã slujbã, unicã peste an.

Biserica de pe Maleia ce poartã hramul Nasterii Sfintei Fecioare Maria a fost locul de atractie principal acum, în zi de sãrbãtoare. Credinciosii au venit de dimineatã la slujbã si au aprins lumânãri, rugându-se în aceastã zi extrem de importantã pentru întreaga ortodoxie românã. Preotii au slujit si le-au vorbit oamenilor prezenti în bisericã despre importanta acestei zile, iar, mai jos, într-o curte special amenajatã, ca în fiecare an, bãrbatii au pregãtit mâncarea traditionalã. Totul a fost organizat ca la carte, iar credinciosii, dupã slujbã, au venit sã mãnânce varzã cãlitã, tocanã de oaie si pãsat, asa cum au procedat de-a lungul anilor si primii oameni care si-au întocmit gospodãrii la poalele Parâgului.

Mâncarea traditionalã a fost oferitã mesenilor de Fundatia Sfânta Maria, Parohia Petrila – Jiet – Maleia si de credinciosii comunitãtii de aici.

Diana Mitrache

Advertisements