Eveniment / „MAJORATUL” GENERATIILOR

În urmã cu 18 ani (1998) la initiativa inimosului profesor Gheorghe Irimie „inventatorul” fotbalului din „Dealul Institutului” în 1961, fostii jucãtori ai Stiintei Petrosani s-au reîntâlnit an de an pe stadionul de la cota 720 m alt. Acest moment s-a întâmplat si acum dupã 18 ani, vineri, 2 septembrie 2016.

Nasterea unui stadion, acum 40 de ani

În anii ’60 – ’70, Stiinta Petrosani reprezintã o fortã la nivel regional cu prezente în Divizia „C” mereu în frunte, bãtând chiar la portile Diviziei „B”. Asta în conditiile în care nu a avut un stadion al ei propriu, echipa Stiinta fiind campionã nationalã universitarã în 1963 si vicecampioanã în 1965! A obtinut victorii: strãlucite în Cupa României cu A.S.A. Tg. Mures în 1972 sau F.C. Galati în 1974, dar pe stadionul „Jiul”. În 1976, dupã doi ani de muncã sub bagheta profesorului Gheorghe Irimie, apare si stadionul Stiinta, fieful succeselor echipei de rugby, dar si a echipei de fotbal încã vreo câtiva ani. Stiinta Petrosani a jucat în Divizia „C” o perioadã de 12 ani între anii 1968-1980, totalizând 348 de meciuri în acest esalon.

De 18 ani

Vreo 30 de fosti „stiintari” s-au întâlnit în „Dealul Institutului”, pentru a sãrbãtori „majoratul” acestor întâlniri. I-am revãzut cu plãcere pe prof. Gheorghe Irimie, pe Rãsãdeanu, Victor Sandu, Emil Dobrescu, T. Munteanu, Alexandroni, Panici, Ion Danciu, Chitac, Tismãnaru si pe toti ceilalti (vezi foto), fiecare cu povestile sale „din timpul” sau „dupã” perioada Stiinta Petrosani. Unele de-a dreptul fascinante.

Student, fotbalist, director, primar si adversar al Stelei!

Una dintre povestiri ne-a atras atentia în mod deosebit. Maxim Popovici (68 ani) a jucat la Stiinta Petrosani între anii 1966-1971. Dupã abslovirea Institutului de Mine, pleacã în Maramuresul natal, ajungând director la trei mine: Bãiut (1985-87), Herja (1992-96) si Cavnic (1996-98). În primul sãu mandat de director, la mina Bãiut (Div. C) va juca pe 4 dec. 1985 în „16”-imile Cupei României cu Steaua, cea care cinci luni mai tîrziu va câstiga Cupa Campionilor Europei!

15-1

„Ne-au bãtut cu 8-1, normal, dupã ce Tulici al nostru a egalat la 1-1. Veniserã cu toate vedetele de atunci, Duchadam, Iovan, Belodedici, ex bãimãrenii: L. Bãlan si Weissenbacher, Boloni, Lãcãtus, Piturcã. 4.000 de oameni au venit sã vadã minunea, care însã nu s-a produs. La final le-am dat un kil de pãlincã si o lampã de miner la fiecare. La uma urmei la ora aceea, Steaua si Paris Saint-Germain erau singurele echipe din Europa neînvinse în turul  de campionat. La Steaua i-am dat noi un gol la Bãiut ” îsi aminteste Maxim Popovici, cel care va fi si primar al comunei Recea, în mandatul 2000-2004.

Si asta este numai una dintre povestile frumoase spuse de cei care au trecut si pe la Stiinta Petrosani.

A consemnat GENU TUTU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *