Nu au circuite functionale, nu au spatii de joacã, grãdinita este în incinta scolii, iar prescolarii nu au curte si nici propriul spatiu de recreere. Acestea sunt principalele motive pentru care DSP Hunedoara nu a autorizat 13 unitãti, cele mai multe fiind în Valea Jiului.

Asta, în timp ce, numai la Petrosani, o grãdinitã se construieste de cel putin un deceniu, în apropierea primãriei, iar sacoala nu are autorizatie pentru cã functioneazã în aceeasi clãdire cu grãdinita.

„Peste 95% dintre unitãtile de învãtãmânt au autorizatie de functionare si  doar 13 unitãti nu au autorizatie sanitarã de functionare în judetul Hunedoara. Cea mai mare parte a autoritãtilor neautorizate este în Valea Jiului. Sunt unitãti care, de fapt, sunt pe liste de foarte multi ani si se face tot posibilul ca acestea sã functioneze în conditii igienico-sanitare, cu privire la curãtenie. Ele nu corespund ca si volum de aer, ca si structurã, nu au circuite functionale, nu au numãrul de dotãri necesare în ce priveste obiectele sanitare. De asemena sunt grãdinite la parter de bloc si este clar cã nu existã curte pentru joacã”, a spus dr. Cecilia Birãu, purtãtor de cuvânt al DSP Hunedoara.

Alte grãdinite, însã, sunt la parterul blocurilor si acolo nu pot primi autorizatie, dar, numai la Lupeni sau la Petrila sunt douã exemple în care grãdinitele au fost mutate în spatii noi perfect functionale.

Diana Mitrache