“Am constatat cã elevi din clasele a II-a, a III-a, nu cunosteau literele. Initial le-am creat noi conturi pe internet pentru diverse jocuri, ulterior, când a trebuit sã-si folosescã acele conturi am observant cã nu cunosc literele. Le-am spus cã este posibil sã nu-i mai primim dacã nu vor învãta si le-am pus la dispozitie abecedare, ne-am ocupat de ei (…) Este îngrijorãtor numãrul celor care abandoneazã scoala, mai ales în zona aceasta (Cartierul Aeroport – n.n.) –  Delia Grosu, coordonator Biblioteca Municipalã Petrosani.

În timp ce unii salariati dintr-o întreprindere sau alta nu si-ar depãsi fisa postului pentru nimic în lume, ba chiar si obligatiile de serviciu si le respectã de nevoie, altii – si sunt destui – sfintesc locul, se implicã si le pasã, catutã solutii si, prin natura muncii lor, le si gãsesc si actioneazã. Existã o satisfactie a muncii, de împlinire, pe lângã faptul cã dau locului mic, unde activeazã, o valoare uriasã.

Cei trei salariati ai Bibliotecii Municipale Petrosani desfãsoarã activitãti de gen remarcabile, cu lasãri de carte, cu aniversãri ale scriitorilor în care invitatii aflã lucruri noi si în care se aduce în atentie opera cestora, actiuni pentru licee si scoli pe tematici culturale, educative,  conferinte si simpozioane etc., etc.

Pe lângã acestea, paleta activitãtilor Bibliotecii de la Petrosani s-a lãrgit considerabil prin cursuri de operare calculator pentru persoane în vârstã si copii, chiar servicii ce tin de activitatea în acest domeniu. Colaborarea cu scoli si licee este semnificativã, în acest sens nãscundu-se proiecte remarcabile.

În ultimii ani, colectivul Bibliotecii municipale este preocupat în combaterea abandonului scolar, care la nivel national este îngrijorãtor, iar la Petrosani pare sã se fi accetuat odatã cu sãrãcia în zonele mãrginase, si nu numai, ale localitãtii. Desi existã un proiect, care în loc sã se stingã cu timpul, pare mai necesar ca la început „Lumea în care trãim”, initiat de cei de la Deva, în care este inclusã Scoala nr.7 Petrosani,  pentru copii  cu cerinte educative speciale (C.E.S.), “beneficiarii” sunt mult mai multi si de la alte scoli si organizatii pentru cã bibliotecarii au sesizat cã desi acestia erau abonati ai bibliotecii nu stiau sã citescã… Copiii se abonau la calculatoarele cu care este dotatã institutia, pentru jocuri specifice vârstei, prilej cu care personalul a observat…

3-1

“Am constatat cã elevi din clasele a II-a, a III-a, nu cunosteau literele. Initial le-am creat noi conturi pe internet pentru diverse jocuri, ulterior, când a trebuit sã-si folosescã acele conturi am observant cã nu cunosc literele. Le-am spus cã este posibil sã nu-i mai primim dacã nu vor învãta si le-am pus la dispozitie abecedare, ne-am ocupat de ei. Altora le-am cerut carnetul de elev pentru a vedea dacã merg la scoalã. Folosim diverse tertipuri pentru a-i face sã înteleagã cã scoala este esentialã în viatã, iar noi avem la îndemânã ceea ce le place lor mult si nu au acasã – calculatorul. Este îngrijorãtor numãrul celor care abandoneazã scoala, mai ales în zona aceasta (Cartierul Aeroport – n.n.) – a declarat Delia Grosu, coordonator Biblioteca Municipalã Petrosani.

Am aflat cã “tertipurile” folosite pentru a atrage copiii la bibliotecã sunt multiple, de genul “ne jucãm si învãtãm”, chiar cu dezvoltarea unor abilitãti în croitorie, broderie cu mãrgele, tesãturã etc., iar pentru a-i motiva, s-au organizat expozitii.   Mai mult, biblioteca pare sã completeze centrele de zi, cei mici fãcând chiar temele aici, cum a fost si cazul celor de la “Cuore”, centru specializat pe reintegrarea socialã a copiilor. S-au organizat, cu ocazia diverselor zile – ale Apei, Mãrii, Pãmântului etc. –, cu profesori voluntari, cu proiectii de filme documentare sau animate, o altfel de “scoalã”, prilejuri cu care copiii au învãtat multe, dar s-au si legat de colectiv. Bibliotecarii au devenit un sprijin, cei mici venind sã cearã ajutorul în tot felul de probleme cu care se confruntã sau cu “dileme” ale vârstei.

“Am avut satisfactii extraordinare mai ales atunci când o parte dintre copii au venit la sfârsit de an scolar sã ne arate diplomele de premiere” – a precizat Delia Grosu. Asa s-a întâmplat si cu ocazia cursurilor de operare calculator pentru persoanele în vârstã. Cei singuri, la fel, cer ajutorul, Biblioteca devenind pentru ei o familie, un punct de sprijin.Pe lângã hrana spiritualã, aceiasi bibliotecari nu s-au dat în lãturi nici de la actiuni umanitare, de ajutorare a celor sãrmani, printre care unii nu aveau nici ce pune pe masã…

De precizat cã primul român care a traversat Canalul Mânecii, Avram Iancu, face parte din acest colectiv de exceptie al Bibliotecii din Petrosani.Biblioteca Municipalã Petrosani are  4.500 de abonati si peste 60.000 de volume de carte.

Ileana Firtulescu