Municipalitatea de la Petrosani a investit circa douã milioane de lei în unitãtile de învãtãmânt de pe raza localitãtii pentru a asigura confortul elevilor. 1,7 milioane de lei este valoarea investitiei prin care se monteazã centrale termice pe gaz la toate unitãtile de învãtãmânt.

Mãsura vine pe fondul incertitudinilor de la Complexul Energetic Hunedoara. Existã toate sansele ca în acest an, abonatii serviciului de termoficare sã nu aibã acces la aceste servicii din cauza problemelor de la CEH.

“Am convocat o sedintã cu directorii de scoli si grãdinite din municipiul Petrosani pentru a vedea situatia în care ne aflãm cu pregãtirea anului scolar. În urma consultãrii vom stabili ora la care vom face deschiderea festivã în Parcul Carol Schreter. Subiectul principal este pregãtirea scolilor si introducerea gazului metan în scoli. E o problemã legatã de bransamente, bransamente pe care fiecare scoalã va trebui sã le facã. Este vorba de demersurile birocratice cãtre E-On Gaz. Ei sunt beneficiarii directi, noi suntem responsabili cu lucrãrile, iar acestea sunt în grafic. În maxim o lunã de zile noi finalizãm aceste lucrãri, dar trebuie fãcute si bransamentele astfel încât  sã putem sã furnizãm cãldurã în aceastã iarnã”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani. Anul trecut, autoritãtile locale de la Petrosani au montat centrale pe gaz la toate grãdinitele, iar acum a venit rândul celorlalte unitãti de învãtãmânt, scoli generale si licee.

“Grãdinitele au centrale de anul trecut si este functionalã instalatia si lucrãm la scolile generale si la licee. Toate vor avea gaz metan. Investitia este de 1,7 milioane de lei noi pentru toate scolile, iar la facturã vom vedea dupã prima perioadã. În momentul în care vom merge pe gaz metan, de vineri dupã-amiaza pânã luni dimineata putem sã furnizãm o temperaturã mai micã decât în cursul sãptãmânii si atunci am putea realiza o economie”,  a mai subliniat sursa citatã.

Totodatã, directorii unitãtilor de învãtãmânt din Petrosani au fost convocati la discutii de primarul Tiberiu Iacob Ridzi, care a vrut sã se asigure cã noul an scolar va începe fãrã probleme, la Petrosani.

“Nu au fost alocati bani pentru reparatii, fiecare scoalã a avut bani prevãzuti în buget pentru astfel de lucrãri. Am mai fãcut mici alocãri de bani, dar noi am tinut legãtura cu directorii de scoli si stim care au fost problemele pe care am reusit sã le rezolvãm. Liceul Carmen Sylva va intra în reparatii la acoperis pe programul cu UNDP, dar suntem în pregãtirea documentatiilor”,  a adãugat primarul municipiului Petrosani. La Petrosani nu va primi autorizatie sanitarã grãdinita IG Duca. Aici existã o problemã în ceea ce priveste circuitele, nu existã o delimitare a prescolarilor de scolari.

“Rãmâne doar grãdinita de la IG Duca fãrã autorizatie, care nu are asigurate  circuitele, dar vom functiona la fel ca si pânã acum. Scoala Avram Stanca are toate demersurile astfel încât avizul de la pompieri sã fie obtinut. S-au fãcut si acele recompartimentãri necesare, toate lucrurile pe care ni le-au cerut în primãvarã le-am fãcut”, a încheiat Tiberiu Iacob Ridzi.

Astfel, la Petrosani anul scolar va debuta fãrã probleme, iar festivitatea de deschidere a cursurilor va avea loc, la fel ca în ultimii ani, în Parcul Central Carol Schreter din localitate, începând cu ora 10.00.

Monika BACIU