Institutia de învãtãmânt superior din Valea Jiului bifeazã o premierã. Din aceastã toamnã, la Universitatea Petrosani va fi organizat un masterat în limba englezã.

La acesta se pot înscrie atât studentii români, cât si cei strãini. Deja existã dosare depuse de persoane din Camerun, Turcia sau Ghana.

“Ne-am dorit program de studii de licentã în limba englezã, dar încã nu am reusit, vom face anul viitor, însã am reusit sã autoriyãm si sã acreditãm un program de studii masterale în limba englezã. Este dedicat atât studentilor strãini pe care îi asteptãm, dar si celor români. Avem deja dosare depuse din Turcia, Ghana, Nigeria si asa cum la doctorat avem din Siria si Camerun sperãm ca si la masterat sã vinã din aceste tãri si avem locuri oferite si pentru studentii români. Deocamdatã doar la forma de studii cu taxã, vom vedea de la viitor cum vom proceda. Masteratul se numeste “Managementul durabil al resurselor minerale”. Este un masterat care se conexeazã pe partea de minerit la care avem exclusivitate la nivel national, însã am conexat câteva componente de geologie, management sI chestiuni moderne care se aplicã în industria minierã si nu numai. Sperãm sã avem cât mai multI studentI”,  a declarat Eduard Edelhauser, prorectorul Universitãtii Petrosani.

Taxele de studii urmeazã a fi aprobate în cursul acestei sãptãmâni, însã acestea vor fi cele mai mici din tarã.

“Pentru studentii români care doresc sã studieze în limba englezã taxele vor fi putin mai mari decât cele la masteratul în limba românã, care sunt 2200 de lei, dar nu mai mari de 3200 de lei. Pentru studentii strãini, taxa este undeva de 270 de euro/lunã, acestia au alt regim. Aceasta este valoarea minimalã aprobatã de Ministerul Educatiei pentru studentii strãini”, a mai subliniat sursa citatã. Durata de studiu la acest masterat este de doi ani.

Monika BACIU