În secolul XXI încã mai sunt cetãteni în Valea Jiului care nu au acces la serviciile de alimentare cu apã si canalizare. O astfel de situatie se întâlnea pânã mai ieri si în zona Galerie Cimpa din Petrila, acolo unde cetãtenii aveau, conform proverbului românesc, WC-ul în fundul curtii.

Calvarul pentru acestia oameni a luat sfârsit odatã cu finalizarea investitiei derulate de ApaServ Valea Jiului care a realizat, din fonduri proprii, o investitie majorã pentru locuitorii acestei zone.

“Promisiunea de anul trecut s-a finalizat. ApaServ în regie proprie a fãcut acest lucru. De aici rãmâne ca Primãria orasului Petrila sã refacã drumul. E un lucru bun si benefic atât pentru societate, dar si pentru acesti oameni care locuiesc aici, pentru cã în anul 2016 sã ai si canalizare si apã nu este un lux, ci este o necesitate si unde putem vom realiza si vom face în asa fel încât sã ajutãm oamenii, pentru cã oamenii din Valea Jiului sunt beneficiarii serviciilor noastre, iar noi trebuie sã ridicãm standardul serviciilor. Fãcând si reteaua de canalizare încercãm sã ne îndeplinim ceea ce ne-am propus”,  a declarat Costel Avram, directorul general al SC ApaServ Valea Jiului. Pânã la jumãtatea lunii septembrie, locuitorii din zonã vor trebui sã îsi încheie contractele cu operatorul de apã si canal.

1-1

“Pânã în 15 septembrie toti trebuie sã aibã contract la canalizare. Dacã oamenii se branseazã, de astãzi este functionalã. Este bransatã la reteaua de canalizare a orasului Petrila. Cea mai importantã realizare este cã si aceste zone sunt aduse la nivelul anului 2016. Asta este menirea noastrã a celor de la Apa Serv, a administratiei publice locale de a face investitii si de a ridica gradul ca în 2016 oamenii sã poatã beneficia de toate necesitãtile”,  a mai spus sursa citatã. Astfel de zone încã mai existã atât la Petrila, cât si în toatã Valea Jiului, iar cei de la Ape promit sã aducã confortul si în aceste gospodãrii. “Mai sunt zone de acest fel. Ieri am fost la Livezeni si am fost acolo, dar datoritã faptului cã existã POIM sunt prinse lucrãrile pe fondurile europene si nu va trebui sã facem investitii din bani proprii. Nimic nu este greu când stii cã rezultatul muncii e ceva bun pentru semenii tãi

În Galerie Cimpa s-a realizat sistemul de canalizare pentru 12 gospodãrii, lucrarea  s-a realizat într-un termen de 3 sãptãmâni, unde am mobilizat fortã de muncã si utilaje. Lungimea totalã a retelei de canalizare, cu racorduri, cu tot este de 400 de metri. Investitia s-a realizat din fondurile societãtii, este aproximativ 30.000 de lei”,  a declarat Florin Donisã, director Tehnic SC ApaServ Valea Jiului.

“Mai sunt zone unde nu existã nici apã potabilã, nici canalizare. Le-am identificat împreunã cu cei de la ApaServ si o parte dintre ele sunt pe proiectul mare pe care ApaServ îl va demara anul viitor de extindere si reabilitare de retele de apã si canalizare si ce nu a fost prins acolo pe proiect, sunt convins cã vom gãsi împreunã solutii”, a declarat Vasile Jurca, primarul orasului Petrila.

Edilii de la Petrila au reusit astfel sã facã economii la bugetul local, iar banii sã îi foloseascã pentru alte investitii. Potrivit lui Vasile Jurca, primarul orasului Petrila, pentru aceastã zonã a existat un proiect întocmit de fosta conducere a cãrui valoare a fost de circa 200.000 lei.

“Anul trecut, tot cu ajutorul celor de la ApaServ si pe o cheltuialã minimã unde noi am pus conducta si dumnealor au sãpat si au fãcut bransamentele la oameni, am reusit sã aducem apa potabilã în Galerie Cimpa si atunci împreunã cu domnul Costel Avram am promis oamenilor cã vom face si canalizarea. S-a fãcut un proiect si reiesea cã trebuie sã cheltuim undeva la douã miliarde (lei vechi-n.r.) cu aceastã canalizare si dupã ce am preluat mandatul discutând cu directorul general am reusit sã facem aceastã investitie. Pentru noi, pentru Primãria orasului Petrila înseamnã o economie destul de mare pentru cã noi ar fi trebuit sã facem, conform proiectului, cu douã miliarde si chiar dacã am fi cheltuit mai putin, acum e o economie cã vom putea face altceva. Am reusit împreunã cu ApaServ sã facem o investitie care era necesarã si în interesul oamenilor din Galerie Cimpa pentru cã ei trãiesc în orasul Petrila pentru cã nu aveau nici apã potabilã, nici canalizare”,  a mai subliniat Vasile Jurca.

Cei mai avantajati de investitia derulatã de ApaServ Valea Jiului sunt cele 12 familii care locuiesc în Galerie Cimpa, iar acum au apã la robinet si îsi pot amenaja baia în casã.

“E foarte bine, mã bucur cã au venit cu apa, canalizarea. Pânã acum era greu, am avut apã de la captare de la Voievodu si ne-au debransat de acolo pentru cã apa nu era potabilã, era apã industrialã si acum suntem multumiti. Toaleta era în grãdinã, ca la tarã, acum ne vom bransa, ne vom amenaja baie în casã”,  a spus  Vasile Mosic, locuitor.

Investitia de introducere a canalizãrii în Galerie Cimpa a costat 30.000 de lei, banii fiind suportati integral din bugetul ApaServ Valea Jiului.

Monika BACIU