Angajatii de la Termorcentrala de la Paroseni mai asteaptã pânã în la sfârsitul acestei luni dacã mai vin la servici. Termenul la care se va judeca procesul decisiv pentru aceastã entitate din cadrul Complexului Energetic Hunedoara a fost stabilit la 28 septembrie.

Activitatea termocentralei de la Paroseni  putea fi opritã de decizia instantei, pentru cã nu a fost plãtitã valoarea TVA, iar instalatia de desulfurare, care a fost realizatã în proportie de 96%, nu poate fi functionalã. Garda de Mediu a actionat în instantã CEH si termenul de judecatã a fost amânat pânã în septembrie, când se va da ultimatumul.

În tot acest timp, statul român are de achitat o amendã pentru certificatele de bioxid de carbon de anul trecut, de aproximativ 500 de milioane de lei, la care s-ar putea adãuga cea din acest an. Pânã acum, pentru lucrarea de realizare a instalatiei de desulfurare a fost alocatã suma de 70 de milioane de euro si mai este necesar un rest de 4 milioane, bani care nu s-au gãsit deocamdatã, cu toate insistentele celor de la Paroseni.

Mai mult, dacã nu se finalizeazã lucrarea, cei de la Mediu vor opri definitiv functionarea termocentralei din Valea Jiului. Asta pentru cã acum se judecã în instantã pentru asta, iar termenul final este acum în aceastã lunã.

Diana Mitrache