Cei trei ”haiduci” au fost iertati de cei pe care i-au prãdat si astfel nu vor face nici mãcar o singurã zi de puscãrie. Pentru prinderea lor s-au cheltuit sume considerabile de bani.

Temuta grupare a reusit sã dea nu mai putin de 18 lovituri, tinte fiind vilele unor potentati din Vulcan, Petrosani si Hateg. Intrau prin fortarea ferestrelor si sustrãgeau în principal sume de bani, bijuterii din aur si argint dar si aparaturã electronicã. Anchetatorii au avut nevoie de mai bine de jumãtate de an pentru a-i prinde iar ancheta si procesul au costat 13.000 lei. Doar cheltuielile judiciare în faza de urmãrire penalã se ridicã la zece mii de lei, bani din bugetul de stat care nu vor fi recuperati de la inculpati ori victime. Astfel, Stan Dumitru Ionut poreclit „Piticu” a fost judecat pentru infractiunile de furt calificat în opt cazuri, victime fiind mai multi afaceristi din Valea Jiului ori persoane înstãrite. Majoritatea loviturilor le-a dat pe timpul noptii, iar pe una dintre victime a prãdat-o de douã ori în decursul a câtorva zile. ”Piticu” a scãpat de celula închisorii dupã ce procesul penal a încetat, decizia fiind luatã de magistratii Judecãtoriei Petrosani. Un alt membru al temutei bande de spãrgãtori, Baltag Ioan, acuzat de aceleasi infractiuni în sapte cazuri se va bucura si el de libertate fiind iertat de victime si magistrati. Totodatã, Sãpunaru Ionut, cel de-al treilea membru al grupãrii a fost achitat de judecãtori pentru participarea la douã spargeri.

”Constatã stinsã, ca urmare a împãcãrii pãrtilor, actiunile civile formulate de cãtre: Lascãr Ovidiu, Dãnãu Voichita, Zãru Elena-Felicia, Huidu Ion-Catalin, Drescher Mihaela Ramona si Drescher Alexandru-Adrian, Juncu Nicolae si Juncu Claudia, Durbacã Viorel si Iancu Silviu – împotriva inculpatilor Stan Dumitru-Ionut si Baltag Ioan-Valentin. În temeiul art. 275 alin. 1 lit. d C.pr.pen., obligã: pe inculpatul Stan Dumitru-Ionut la plata sumei de 4.300 lei cãtre stat; pe inculpatul Baltag Ioan-Valentin la plata sumei de 4.000 lei cãtre stat”, se aratã în solutia instantei. Decizia judecãtorilor de la Petrosani nu este una definitivã si poate fi atacatã cu apel de cãtre pãrtile implicate, lucru care este putin probabil sã se mai întâmple în conditiile în care pãrtile s-au împãcat în faza de judecatã.

Maximilian Gânju