Primii negustori de afine si-au facut aparitia in Piata Centrala Petrosani, iar pentru ca sunt putine au si pret pe masura. Oamenii cutreiera toti muntii pentru a gasi cele cateva zone unde afinele sunt coapte si de aceea spun ca 10 lei pe kilogram este un pret corect.

La tarabele din Piata Centrala Petrosani si-au facut loc si primii culegatori de afine care incearca sa faca un ban de pe urma delicioaselor fructe care au si intrebuintari medicinale. Kilogramul costa 10 lei ai nu este loc de negociere, insa pretul o sa scada odata cu aparitia concurentei. Pentru o galeata cu afine, zeci de localnici din Valea Jiului iau cu asalt muntii din zona inca de la ivirea zorilor. Incearca sa stranga un ban de zile negre. Oamenii trudesc cat e ziua de lunga pe munti in cautarea fructelor de padure care le aduc venituri deloc de neglijat.

Tabara la poalele muntelui

Unii dintre ei se vor muta cu totul la poalele muntilor, doar o sa mai economiseasca niste bani cu intretinerea pe vara si vor face un profit bunicel. Asa se face ca, in fiecare dimineata din vara si pana in toamna, urca in muntii Parang, Retezat si Valcan, la cules de afine, zmeura si ciuperci pe care apoi le vand la centrele de colectare. Primesc in medie 30 de lei pentru o zi de lucru si zeci de kilometri de mers prin munte dar sunt multumiti. Au cu ce sa traiasca si sa puna si pentru la iarna deoparte cand sunt tintuiti in case. „Este greu dar in Valea Jiului alte locuri de munca nu sunt. Anul trecut castigam cam 40 de lei pentru o zi de munca. Sa vedem anul acesta cum o fi, semnele nu sunt foarte bune. A batut multa grindina si nu prea s-au facut. Ne trezim la cinci dimineata si plecam la cules de afine. Seara venim din munti si facem un ban”, a spus Andrei, unul dintre afinari.

Trebuie autorizatie

Afinarii care urmaresc sa faca un ban din aceasta activitate se muta in munte pe perioada sezonului din doua motive. Primul ar fi ca este o concurenta foarte mare si locurile lor ar putea fi „pieptanate” de alti culegatori mai matinali si al doilea ar fi cheltuiala cu naveta. „Stam toata vara in munte, pana cand da frigul pe noi”, mai spune tanarul. Pe de alta parte, toti culegatorii de afine si fructe de padure in general, trebuie sa aiba o autorizatie in baza careia sa poata culege fructele, altfel risca amenzi foarte mari.

Maximilian Ganju