Bisericile din Valea Jiului au ajuns sã fie revendicate în instantã. Unul dintre cazuri a ajuns pânã la CEDO. O bisericã ortodoxã din Lupeni este revendicatã de greco-catolici. În primã instantã cei de la Curtea Europeanã a Drepturilor Omului au dat câstig de cauzã celor de la Biserica Ortodoxã, urmând ca la termenul din luna septembrie, Marea Camerã sã dea verdictul final.

Rãzboiul dintre cultele religioase a cãpãtat o nouã dimensiune. Dupã ce nu religia a despãrtit oamenii mii de ani, acum tot religia si-a propus sã separe si clãdirile. Greco-catolicii au vrut bisericile ortodoxe, iar acestia au solicitat revendicarea lor la tribunal.

“Am ajuns la Curtea Europeanã a Drepturilor Omului cu una dintre biserici, este vorba de biserica ortodoxã de la Lupeni, unde preot este pãrintele Traian Ciocan. În primã instantã ni s-a dat câstig de cauzã, iar acum în luna septembrie avem termen la Marea Camerã. De precizat este faptul cã în tarã toate procesele le-am câstigat, iar CEDO nu poate sã dea o altã solutie. Poate în schimb sã oblige România la plata unor despãgubiri dacã se constatã cã au fost încãlcate drepturile omului”,a  declarat Gabriel Miricescu, purtãtor de cuvânt al Episcopiei Devei si Hunedoarei.

Instanta a fãcut luminã însã în cazul revendicãrilor imobiliare.

Pe rolul Tribunalului Hunedoara au fost înregistrate circa 100 de actiuni în care BISERICA ROMÂNÃ UNITÃ CU ROMA GRECO-CATOLICÃ revendica bisericile ortodoxe din Valea Jiului, dar si de pe întreg teritoriul judetului. Astfel, bisericile rãmân la ortodocsi. Instanta de la Deva a respins toate cererile depuse de BISERICA ROMÂNÃ UNITÃ CU ROMA GRECO-CATOLICÃ împotriva bisericilor ortodoxe. „Existã aproximativ 50 de biserici ortodoxe care au fost de cãtre Biserica Greco-catolicã în judetul Hunedoara, iar în Valea Jiului aproximativ 15 au fost în aceastã situatie. Toate procesele le-am câstigat, asa cum ne-am si asteptat. Noi am prezentat în instantã motivatia foarte temeinicã a faptului cã partea greco-catolicã nu are enoriasi în parohiile în care solicitã aceste restituiri de bunuri imobile. Proprietatea legalã ne apartine nouã”, a mai subliniat Gabriel Miricescu.

Toti credinciosii ortodocsi din parohiile care sunt în litigiu au fost interpelati si si-au exprimat pozitia cu privire la apartenenta religioasã, iar acest fapt ar putea sã cântãreascã în instantã. Procesele au fost câstigate pe fond, dar mai existã o cale de atac.

Monika BACIU