FMI a disponibilizat banii, cu obligatia ca Paroseni, Mintia si CNH sa fie vandute

Vineri, s-au consfintit privatizari, listari la bursa, scumpirea energiei electrice, dar si a gazului si legea sanatatii etc. Acestea sunt principalele obligatii/conditii asumate de Guvern pentru ca Romania sa beneficieze de imprumutul de la Fondul Monetar International de 3,5 miliarde euro.

Vineri, a fost aprobata cea de-a cincea revizuire a FMI cu privire la acordul cu Romania, revizuire ce a fost ultima condusa de americanul Jeffrey Franks, care va fi inlocuit din aceasta vara de olandezul Erik de Vrijer. O data cu aceasta aprobare au fost disponibilizate pentru Romania 475 milioane euro din totalul de 3,5 miliarde.

Romania are ca principal angajament in cadrul acordului introducerea managementului privat la companiile de stat si privatizarea partiala, in special prin listarea la bursa, sau vanzarea de pachete majoritare de actiuni.

Astfel, se vor organiza oferte publice pentru 10-15% din actiunile Transgaz, Romgaz, Nuclearelectrica si Hidroelectrica. La Hidroelectrica termenul stabilit nu mai poate fi respectat datorita intrarii companiei in insolventa. Si pentru Tarom vor fi listate la bursa 20% din actiuni.

In primele luni ale lui 2013, guvernul trebuie sa privatizeze noua structura care trebuie formata pana in iulie 2012, prin fuziunea centralelor Paroseni si Mintia si a celor patru mine viabile ale Companiei Nationale a Huilei. Acelasi termen a fost stabilit pentru privatizarea noului producator de energie CE Oltenia, creat la mijlocul lunii mai prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari si Turceni. Elcen Bucuresti ar trebui de asemenea privatizata in 2013.

In ceea ce priveste deficitul bugetar, acesta trebuie mentinut la  2,2% din PIB. Guvernul mai trebuie sa prezinte pana la finalul lunii iunie proiectul de lege privind reforma in sanatate, care trebuie sa fie supus dezbaterii publice.

Pretul reglementat al energiei electrice va fi majorat cu 5% pana la sfarsitul acestei luni, atat pentru populatie, cat si pentru consumatorii industriali.

In urma cu doua saptamani, si Banca Mondiala a aprobat un memorandum de intelegere cu Romania in urma caruia institutia a pus la dispozitie o linie de credit de 1 miliard de euro, conform zf.ro si Mediafax.

Ileana Firtulescu

 

 

 

2 comentarii la „FMI a disponibilizat banii, cu obligatia ca Paroseni, Mintia si CNH sa fie vandute

 • 26 iunie 2012 la 06:31
  Permalink

  Constatam ca PSD-ul si PNL-ul (USL)sunt o gasca de mincinosi care au vrut sa puna mana pe putere pentru a se imbogati ei si familile lor (isi angajeaza sotiile,copii,amantele,isi construesc vile si isi schimb masinile asta sa votat la locale).Scumpeste USL-ul (PSD-PNL)curentul,gazele,taie biletele de tratament gratuite pentru pensionari,au facut disponibilizari la Posta si au aproape 2 luni de cand sunt la guvernare.

  Răspunde
 • 26 iunie 2012 la 22:34
  Permalink

  Mai are rost sa-ti spun ca aceste privatizari si scumpiri au fost asumate de nemernicii din PDL, UNPR si UDMR in fata FMI, lucruri pe care nu le mai poti schimba? Daca ar fi fost doar pe plan intern, asa cum a fost cu salariile bugetarilor si cu jaful din pensii, aceste lucruri s-ar fi schimbat. Din pacate,nemernicii din PDL, UNPR si UDMR, si-au asumat aceste privatizari si scumpiri in fata organismelor straine si nu mai pot fi modificate…

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.