Dintre sute de localitãti falimentare din tarã, doar Aninoasa a avut curajul sã-si declare insolventa  pentru a-si da rãgaz sã se redreseze. În doar cinci luni de la publicarea Ghidului Solicitantilor POCU, Aninoasa a întocmit mai multe proiecte integrate pentru combaterea sãrãciei, luna august fiind limita de depunere pentru obtinerea de fonduri europene. O parte sunt depuse, iar ultimul proiect pe acest tronson va fi depus pânã la sfârsitul lunii.

Orasul Aninoasa, primul care a avut curajul sã-si declare insolventa în anul 2013, imediat dupã aparitia normelor de aplicare a unei legi care exista din 2006, si a reusit astfel sã-si creeze protectia împotriva executãrilor timp în care sã încerce redresarea. Cum-necum, primarul Nicolae Dunca a reusit sã curete orasul, sã implice populatia în reconstructie si, pe linie ierarhicã, a obtinut sustinere, în renegocieri si esalonãri datorii. Orasul condamnat la moarte, cu un aspect jalnic în urmã cu doar trei ani, este de nerecunoscut folosindu-se doar forta de muncã a persoanelor cu ajutor social. Fost recretar al primãriei, actual primar, Dunca se miscã repede si pare cã stie cum sã foloseascã legislatia în favoarea Aninoasei.

Desi doar în aprilie 2016, Ministerul Fondurilor Europene a lansat Ghidurile Solicitantilor privind Programul Operational Capital Uman – POCU, pentru combaterea sãrãciei, perioada de depunere a proiectelor este foarte scurtã, aceastã lunã august fiind termen final, Dunca n-a pierdut startul. Aninoasa s-a apucat urgent de treabã si a lucrat intens, iar ultimul dintre proiecte va fi depus în aceastã sãptãmânã.

“Îndeplinim punctajul pe POCU si depunem acum si ultimul proiect. Este ceva mai complicatã procedura, dar o rezolvãm si sper sã fim eligibili la cât mau multe, pentru cã am fãcut mai multe. Am fãcut proiecte pentru o cantinã social, pentru un cãmin pentru bãtrâni, acoperiri fata de blocuri/locuinte, un after school, cu o cantina pentru 200 de copii etc., cu o valoare de 5 milioane euro. Un alt proiect este unul integrat – o scoalã profesionalã pentru tineri si patru sectii/fabrici care sã-i preia ca angajati, dar si o Unitate de Urgentã mobilã” – a declarat Nicolae Dunca, primarul Aninoasei.

Aninoasa a fost de mai multe ori vizitatã de potentiali investitori, care au venit, au vãzut si dusi au fost. Ultimul, o companie cu capital majoritar norvegian, se aflã în discutii asa-zis avansate cu administratia localã pentru o fabricã de acumulatori. “Sunt bineveniti. Ar fi bine pentru noi sã se hotãrascã, par interesati. Vom vedea” – a mai precizat primarul, care ia în calcul ambele variante – si da, si nu. Acesta a mai precizat cã Primãria si Consiliul Local nu vor înceta sã caute si sã gãseascã solutii pentru Aninoasa. “Asta e treaba noastrã si încercãm sã o facem cât de bine putem”  – a spus Nicolae Dunca.

Conform Ziarului Financiar, aproape 1000 de localitãti din tarã se aflã în pragul falimentului, dar nu au curajul sã-si declare insolventa pentru a încerca solutii de salvare.

Ileana Firtulescu