Mai multi transportatori de lemn au fost amendati pentru cã nu aveau în regulã documentele de transport pentru lemnul tãiat din pãdurile hunedorene. Un alt hunedorean s-a ales cu dosar penal pentru tãiere ilegalã de arbori.

Inspectorii Gãrzii Forestiere Timisoara, istitutie cu atributii de control si în judetul Hunedoara, împreunã cu  politistii Biroului Combaterea Delictelor Silvice Hunedoara au derulat mai multe controale pe raza oraselor Cãlan si Hateg, în scopul prevenirii si combaterii activitãtilor ilegale în domeniul circulatiei, depozitãrii, prelucrãrii si comercializãrii materialului lemnos.

În urma raziei au fost prinsi mai multi hoti de lemn.

”Astfel, pe raza orasului Cãlan, în jurul orei 17:20, politistii au depistat în trafic un bãrbat de 47 de ani,  din comuna Beriu, care transporta cu o autoutilitarã cantitatea de aproximativ 23 m. c. de lemn, din specia fag si mesteacãn, care nu corespundea din punct de vedere cantitativ si al speciei cu datele înscrise în cele douã avize prezentate la controlul documentelor. De asemenea, tot în orasul Cãlan, politistii au depistat un bãrbat de 54 de ani, din municipiul Orãstie, care transporta cu o autoutilitarã un volum de aproximativ 21 m. c. de lemn rotund, în baza unor avize de însotire necorespunzãtoare, în care erau înscrise alte cantitãti si specii de material lemnos fatã de cel transportat”, a declarat subcomisarul Bogdan Nitu, purtãtor de cuvânt IPJ Hunedoara. Lemnul a fost confiscat iar cei doi transportatori au fost amendati cu 3.000 lei. Si emitentul celor 5 avize de însotire primare a materialului lemnos prezentate de conducãtorii auto a fost sanctionat contraventional cu amendã în valoare de 3.000 de lei, pentru cã nu a respectat prevederile legale privind modul de completare si eliberare a avizelor în cauzã.”În aceeasi zi, politistii Sectiei 5 Politie Ruralã Hunedoara împreunã cu cei ai Postului de Politie Lelese au depistat pe D.J.687F, în comuna Teliucu Inferior, un bãrbat de 72 de ani, din localitatea Cincis-Cerna, care transporta cu un tractor cu remorcã cantitatea de aproximativ 2 m. c. de material lemnos, pentru care nu a putut prezenta documente de provenientã. În acest caz, politistii au ridicat în vederea confiscãrii cantitatea de material lemnos si au întocmit dosar de cercetare penalã pentru tãiere ilegalã de arbori, în vederea stabilirii împrejurãrilor în care a fost obtinut lemnul, precum si a provenientei acestuia”, a mai declarat reprezentantul IJ Hunedoara.

Maximilian Gânju