Activitatea parlamentarilor hunedoreni plaseazã judetul pe locul 22. Potrivit Raportului Indicelui Activismului Parlamentar (IAP), realizat de cãtre Ana Maria Ungheanu si Ana Maria Iatcu a fost introdus pentru prima datã topul judetelor, alãturi de clasamentul grupurilor parlamentare si al tuturor parlamentarilor.

Astfel, activitatea parlamentarilor din judet este la nivelul 22, cu o medie de 43,627. Pe primul loc sunt parlamentarii din Vaslui cu o medie de 101,13, iar pe ultimul loc sunt parlamentarii din Mehedinti, cu o medie de 19,662.

Potrivit raportului, la nivelul judetului Hunedoara, cel mai activ deputat de sex feminin este Natalia Intotero, iar cel mai activ senator de sex masculin este Haralambie Vochitoiu.

De precizat este faptul cã la Camera Deputatilor niciunul dintre parlamentarii bãrbati ai judetului Hunedoara nu s-a remarcat printr-o activitate intensã, mentionatã în raport, conform calculelor.

Pentru monitorizarea activitãtii parlamentare a fost creat un indice cu ajutorul cãruia am clasificat activitatea deputatilor si senatorilor în actualul mandat, dar si a grupurilor parlamentare. În aceastã editie, pentru prima datã, a fost introdus si clasamentul pe judete. Indicele activitãtii parlamentare (în continuare IAP) reprezintã un instrument de mãsurã a gradului de implicare si activitate politicã a alesilor poporului în activitãtile curente ale forului legislativ al României, si anume initiative legislative, luãri de cuvânt, declaratii politice, interpelãri si întrebãri parlamentare, dar si motiunile de cenzurã semnate.

În urma centralizãrii datelor statistice cantitative privind activitatea parlamentarã de la inaugurarea prezentei legislaturi la 22 decembrie 2012 pânã la 30 iunie 2016, deci în cele 7 sesiuni parlamentare, am stabilit valoarea indicelui atât la nivel individual pentru fiecare parlamentar, dar si la nivelul grupurilor parlamentare si la nivel judetean. Analiza de fatã reprezintã a patra editie a raportului asupra activitãtii parlamentare; IAP a fost calculat pentru prima datã în decembrie 2013, la încheierea primelor douã sesiuni parlamentare din actualul mandat. IAP este o completare la monitorizarea activitãtii parlamentare pe care o face anual Institutul de Politici Publice (IPP) din anul 2005 pânã în prezent, în „Raportul de monitorizare: oglinda activitãtii parlamentarilor”4 . IAP ataseazã fotografiei statistice publicate de IPP si analiza activitãtii grupurilor parlamentare si a parlamentarilor în mod individual. Din totalul de 595 de demnitari, în prezent sunt activi 357 de deputati si 157 de senatori. Cei mai multi si-au dat demisia în anul 2016. În anul 2013, 10 demnitari s-au retras, în anul 2014 s-au retras 18, iar în anul 2015 s-au retras 20, în timp ce în ultimele douã sesiuni parlamentare s-au retras 33 de deputati si senatori. Cei mai multi s-au retras ca urmare a schimbãrii functiei, mai exact 34 de demnitari, alti 30 s-au retras din cauza unor probleme de naturã penalã, iar alti 17 s-au retras din alte cauze.

Monika BACIU