Multi turisti vin anual sa viziteze unul dintre cei mai ciudati munti din Valea Jiului, dar care este recomandat doar celor tari de inima. Este vorba despre Muntele Gugu, sau Varful Gugu cum este cunoscut, un masiv inconjurat de mistere inca neelucidate.

Se spune ca la anumite ore din zi muntele dispare privirii, si, in plus, au fost semnalate tot felul de fenomene stranii.

Legenda spune ca pe muntele Gugu si-ar fi avut salasul Zamolxis si din acest motiv muntele era considerat un loc sfant de catre daci. Tot aici se spune ca Decebal si-a ascuns o mare parte din comoara, fiind convins ca spiritul Inaltului Preot o va pazi de urgiile vremurilor.

 

O amenii vorbesc in soapta de muntele care dispare

Legendele vin din mosi stramosi, dar chiar si in zilele noastre sunt destui care mai cred in veridicitatea lor. Dovada ca si astazi te poti intalni cu cautatorii de comori, care spera sa dezgroape mult ravnitul tezaur. Locuitorilor de la baza  muntelui li se mai spune si “gugulani”, fiind renumiti pentru longevitatea lor, acestia punand totul pe seama zonei misterioase in care locuiesc si a incarcarii energetice mari. Pentru a ajunge pe varful Gugu, trebuie sa te pregatesti pentru o zi intreaga de mers. Se porneste din  zona Campusel, catre izvoarele Jiului de Vest, iar de acolo se urca panta spre Saua Paltinul, varful Paltinul, catre Platoul Borascu. De aici maie ste doar un « pas »  catre vf. Gugu, care este cel mai inalt varf din Godeanu (2.291 m). Multi dintre turistii veniti in zona pot sa jure ca au vazut varful disparand sau ca au vazut explozii de lumina tasnind chiar din munte. La inceputul anilor 90, au aflat si cercetatorii despre misterele Gugului si au venit in zona. La finalul expeditiei au declarat ca au vazut luminile (de fapt niste fulgere globulare) care “au furat” varful spre cer si nu au putut dormi deloc din cauza unor energii inexplicabile”, spun pasionatii de misterul varfului.

Ceva inexplicabil

Tot pentru a cerceta zona a mai fost o comisie de cercetatori, dupa ce s-ar fi semnalat disparitia unui avion, iar ceea ce li s-a intamplat a fost si mai straniu. S-au confruntat cu stari nemotivate de spaima, senzatii de sufocare, impresia ca sunt privitii, explozii luminoase in varf. In plus, nimeni nu a putut explica de ce nu a retinut nimic pelicula din cateva ore de inregistrare. Varful Gugu este amintit  si de Victor Kernbach in lucrarea sa “Enigmele miturilor astrale”, care spune  ca vf. Gugu este centrul unuia dintre “punctele energetice esentiale” ale Planetei. Renumele Varfului Gugu a depasit granitele tarii si anual vin turisti din Germania, Franta sau Suedia, care vor sa surprinda pe obiectivul aparatului de fotografiat exploziile luminoase.

Maximilian Ganju

Carmen COSMAN