Tone de deseuri, mizerii, sobolani, animale, insecte si foarte multi copii. Asta poate fi vãzut în Cartierul Colonie din Petrosani, la blocurile de locuinte sociale, care acum câtiva ani le-a fost date „la cheie” chiriasilor.

Locatia a fost, însã, în timp, trasformatã într-o imensã ghenã de gunoi, un adevãrat focar de infectie si cei mai multi locatari ai blocurilor nici nu folosesc containerele.

Recunosc chiar ei, atunci când sunt întrebati si asta a fost chiar un asa-zis noroc, pentru un copilas care a cãzut sãptãmâna trecutã de la etaj. Asta, pentru cã stratul gros de deseuri din spatele blocului i-a atenuat cãderea.

„Era un copil din acest bloc si a avut noroc. Dar acolo de 3 luni nu a luat nimeni o hârtie. E strat gros de gunoi, cã toti aruncã mizeriile pe geam. Nu le pasã si stãm asa cu gunoiul sub geamuri. Si pute îngrozitor”, recunosc cei din blocul social, care stau, însã, cu mâna în sân, fãrã sã ridice vreun pahar de cafea gol, aruncat la voia întâmplãrii pe jos.

Primarul, însã, spune cã acolo nu pot fi disciplinati oamenii, decât dacã se iau mãsuri împotriva lor si asta si are de gând sã facã. Mai ales cã mereu izbucnesc acolo epidemii de hepatitã.

„Am încercat de câteva ori sã îi constientizãm pe cei care locuiesc acolo si sunt chiriasi, dar, din pãcate, nu reusim. Asta ar însemna sã  avem permanent pe cineva din primãrie, care sã stea cu ei. Luãm în serios si aceastã variantã a unui administrator special pentru blocul respectiv. Vom cãuta sã vedem dacã putem înfiinta un astfel de post în organigrama primãriei, pentru cã, fãrã supraveghere, acolo nu vom putea niciodatã sã instaurãm un climat cât de cât civilizat din acest punct de vedere”, a precizat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul munipiului Petrosani.

Nimeni nu tine cont de nimic si la ghene pasc vacile localnicilor de pe malul Jiului. Animalele adulmecã cu nesat mizeriile din împrejurimi, sobolanii snut si ei de-ai casei si niciun locatar nu pare deranjat de mirosurile grele.

Diana Mitrache