Când si-a început epopeea “în campionatul de cartier” Hercules Lupeni nu îsi imaginau la acea orã cã vor fi în competitie cu urmasii lui Zomboran, Bindea, Ciolac, Kotormany, Morawetz sau Dobay. Adicã Ripensia Timisoara.

Renãscutã din propria cenusã, echipa din Timisoara va câstiga Liga a-IV-a , Timis în 2015-2016, sortii hãrãzindu-i  la meciul de baraj pentru promovare în Liga a-III-a pe Hercules Lupeni.

Au fost douã manse, disputate tur-retur, la Timisoara (18 iunie2016) si la Lupeni (25 iunie2016), încheiate cu victoriile categorice de  4-0 si 3-0 în favoarea timisorenilor. Moment de fair-play pentru întreaga sustinere lupeneanã, care a recunoscut superioritatea absolutã  a Ripensiei. Hercules Lupeni a primit înfrângerea cu deminitate, fãrã reprosuri sau vorbe grele, într-o  parte sau alta. Dovadã sunt si declaratiile pline de bun simt a celor doi antrenori, Dan Voicu (Hercules Lupeni) si Remus Steop (Ripensia Timisoara). A fost oricum un moment de vârf ca ea echipa care a luat-o de la zero, Hercules Lupeni, sã atingã o primã treaptã de succes, în anul 5 al existentei sale.

Declaratii dupã meci

Dan Voicu, antrenor Hercules Lupeni: “Asa cum am mai spus si dupã meciul de la Timisoara diferentele sunt mari la  mai toate capitolele, între fotbalul hunedorean si cel din Timis. Îi felicit, au fost superiori la toate capitolele, le doresc sã ajungã în cel mai scurt timp în Liga a -II-a.”

Remus Steop, antrenor Ripensia Timisoara: “ A fost mai usor decât mã asteptam si asta pentru cã echipa mea nu s-a culcat pe urechea succesului cu 4-0 în tur. Am abordat meciul de la 0-0 si rezultatele s-au vãzut. Mi-a plãcut publicul de la Lupeni, multumesc si suporterilor nostrii.”

Publicul din nou la fotbal

Lupeniul a avut dintotdeauna un public pãtimas, bun cunoscãtor al fenomenului fotbalisic. Au existat ani în care tribunele stadionului „Minerul” erau neîncãpãtoare, atunci când echipa orasului evolua în Diviziile „A”, „B” sau chiar „C”. Atunci când în anul 2010 s-a decis retragerea echipei Minerul lupeni din planul competitiei nationale a Diviziei „B” s-a creat un mare gol, a fost o mare dezamãgire. Mereu iubitor al fotbalului, Nelu Hategan, un om de afaceri din Lupeni, alãturi de prietenul sãu Vali Baraghin, au decis sã miste cãruta fotbalului, asumându-si rolul de finantatori, conducãtori, antrenori si chiar jucãtori, înfiintând  echipa Hercules.

La început, din curiozitate cîteva zeci de nostalgigi ai fotbalului, au asistat pe terenul de pe marginea Jiului de Vest, acolo lângã sediul lui Nelu Hategan, la meciurile din Liga a-V-a, unde se înscria Hercules. Cu dor de fotbal, încã având aminitirea Minerului Lupeni vie, oamenii au început sã se apropie , sã adopte noul „copil” al fotbalului lupenean. Încet-încet, mai întai sporadic, apoi consecvent, Hercules Lupeni se mutã pe stadionul de suflet al Lupeniului, cifra spectatorilor ajungând constant la câteva sute. Ba chiar s-a atins recordul de 1.000 de specatori la meciul retur cu Ripensia Timisoara, la barajul pentru Liga-III-a. Administratia localã s-a implicat si ea în a reabilita pãrti impresionante din strutura stadionului, publicul a apreciat faptul cã lotul de jucãtori este format din fotbalisti din Lupeni si Valea Jiului, s-a simtit o legãturã specialã spectator-sportiv. Se poate spune cã Hercules Lupeni este echipa care a reusit cel mai generos lucru a readus publicul pe stadionul din Lupeni.

Genu TUTU