Chiar dacã Aninoasa a fost primul oras din România intrat în insolventã, micul oras a devenit o atractie pentru mai multi investitori. Multe terenuri libere, gata sã fie concesionate, dar si forta de muncã ieftinã sunt principalele lucruri care au determinat ca în ultima perioadã mai multi investitori sã fie interesati.

Cea mai mare si totodatã cea mai interesatã companie care ar vrea sã investeascã la Aninoasa este una cu capital majoritat norvegian. Asociati cu câtiva nemti, dar si români, norvegienii ar vrea sa deschidã o fabricã de acumulatori, iar  forta de muncã de care ar avea nevoie se ridica la circa 500 de persoane.

”Suntem în discutii foarte avansate cu mai multi investitori dar sper ca prima investitie majorã sã se finalizeze cât de curând întrucât am avut niste dicutii, iar sãptãmâna viitoare sper sã vinã partenerul norvegian si german. Vor face o fabricã de acumulatori de toate tipurile si ar avea nevoie de circa 500 de persoane care vor lucra pe douã schimburi” a declarat primarul orasului Aninoasa, Nicolae Dunca.

La Aninoasa la fel ca si în celelalte orase ale Vãii nu existã nici o halã amenajatã pentru a putea fi datã la cheie angajatorului, însã din fericire orasul dispune de foarte multe terenuri libere. De pildã întreprinzãtorul cu acumulatori a solicitat un teren de circa 7000 de mp, iar administratia publicã localã farã sã stea pe gânduri a si gãsit douã locatii, una în zona fostei exploatãri miniere Aninoasa si o alta în zona Iscroni.

”Noi am pregãtit douã locatii pentru a le pune la dispozitie investitorilor, dumnealor trebuie sã vinã, sã vadã care e cea mai bunã pentru ei. Prima locatie ar fi în incinta minei Aninoasa, iar cea de a douã la o fost fabricã de betoane din zona Iscroni. Ei trebuie sã vinã sã vadã si sã aleagã. În ceea ce ne priveste pe noi totul este în regulã, odatã stabilitã locatia ne mai rãmâne doar sã bãgãm în consiliul local, concesionãm iar dupã aceea se pot apuca urgent de constructia halelor si a depozitelor, astfel încât sã facã dotarea cu utilaje”, a mai adãugat Nicolae Dunca, primarul orasului Aninoasa.

În ceea ce priveste forta de muncã, aceasta ar existã, nu doar din Aninoasa bineînteles însã mare majoritate nu sunt calificati. ”Noi am fãcut niste testãri sã vedem dacã sunt destule persoane. Nu prea avem fortã de muncã calificatã în acest domeniu dar angajatorul o sã punã anunturi în toatã Valea Jiului pentru a-si gãsi oamenii de care are nevoie” a mai spus Dunca.

Dacã sãptãmâna viitoare norvegienii se hotãrãsc în privinta spatiului de productie, în luna septembrie ar putea începe lucrãrile de construire a halelor.

Adina PÃDURARU