Universitatea din Petrosani a intrat în atentia Ministerului Educatiei Nationale si Cercetãrii Stiintifice. Nu este vorba de vreo faptã negativã, ci de modul profesionist în care cei de la institutia de învãtãmânt superior au gestionat examenul de admitere la studiile universitare de licentã.

Cei de la minister îi dau ca exemplu pe cei de la Universitatea din Petrosani si îi felicitã pentru modul în care au popularizat oferta universitarã în Republica Moldova si nu numai.

“Suntem onorati cã ati rãspuns favorabil invitatiei adresate de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetãrii Stiintifice pentru participarea în perioada 17-31 iulie 2016 la preselectia candidatilor din Republica Moldova pentru studii universitare de licentã. Dorim pe aceastã cale sã adresãm multumiri doamnei inginer Simona Cucãilã, doamnei inginer Alexandra Elisabeta Lorincz, domnului sef lucrãri dr. ing. Lorincz Csaba, domnului sef lucrãri dr. ing. Rares Munteanu care au dat dovadã de profesionalism implicându-se activ atât în activitatea de promovare a programelor de studii pe care le desfãsoarã Universitatea din Petrosani cât si în ceea ce priveste consilierea candidatilor si introducerea datelor în computer. Multumindu-vã pentru sprijinul acordat, vã asigurãm, stimate domnule rector, de toatã consideratia noastrã si sperãm într-o viitoare colaborare”, se aratã în scrisoarea trimisã de Luminita Matei, directorul general al Directiei Generale Relatii Internationale si Afaceri Europene din  cadrul Ministerului Educatiei Nationale si Cercetãrii Stiintifice.

În urmã cu douã sãptãmâni, zeci de studenti basarabeni au fost repartizati pe locurile destinate românilor de pretutindeni.

“Au fost afisate listele cu repartizarea studentilor pe locurile pentru românii de pretutindeni care au fost selectati pentru Universitatea din Petrosani. Astfel, în urma primei etape de repartizare avem un numãr de 76 de studenti din Republica Moldova, dintre care 15 sunt pe locurile cu bursã”, a declarat în urmã cu douã sãptãmâni prof. univ. dr. ing. Radu Sorin, rectorul Universitãtii Petrosani. Studentii basarabeni care au fost repartizati pe locurile cu bursã au o serie de beneficii, însã poate cea mai importantã este cã primesc si bani, adicã 280 de lei lunar. În urma primei etape de repartizare a studentilor români de pretutindeni au mai rãmas disponibile 18 locuri, însã reprezentantii institutiei de învãtãmânt superior din Valea Jiului sperã cã acestea vor fi ocupate dupã sesiunea din toamnã.

“Cei mai multi studenti din Republica Moldova au optat pentru a urma cursurile Facultãtii de Stiinte, însã avem cerere si la facultatea de Inginerie”, a mai subliniat rectorul. În perioada 20-27 iunie mai multi dascãli ai Universitãtii din Petrosani împreunã cu studenti basarabeni s-au aflat în Republica Moldova unde au mediatizat oferta educationalã a institutiei universitare.

Monika BACIU