Populatia din Lupeni nu va mai beneficia de agent termic de la Paroseni. Decizia a fost luatã de comun acord, în urma unui schimb de adrese între firma care livra la Lupeni agent termic si care a intrat în faliment, administratia orasului si administratia Complexului Energetic Hunedoara.

Primarul Cristian Resmeritã spune acum cã nici nu mai erau foarte multi beneficiari ai sistemului centralizat de termoficare si cã majoritatea se gândea sã se debranseze.

„Am observat cã cei de la CEH nu sunt în stare sã furnizeze agent termic. Am vãzut cã în 5 februarie au întrerupt furnizarea agentului termic pentru Lupeni si Vulcan, ceea ce a fost foarte grav, la vremea respectivã si acum decizia este fermã. În Lupeni nu vom avea agent  termic în acest an si cred cã nu vom avea agent termic niciodatã”, a spus Cristian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.

Primarul a fãcut apel cãtre populatia din Lupeni, sfãtuindu-o sã gãseascã alternativa, mai ales cã nici nu mai sunt foarte multi oameni bransati la termoficare în acest moment.

„La nivelul anului trecut erau 204 apartamente bransate din cele 10.000 din Lupeni, adicã doar 2%. Din cei 204, în jur de 100 s-au debransat în cursul acestui an, pentru cã lucrãrile la gaz metan au mers bine si foarte bine si oamenii se branseazã. Mai avem bransate 100 de apartamente, dintre care doar douã în totalitate, restul partial si nu vom mai putea sã furnizãm agent termic la populatie”, a mai spus Cristian Resmeritã.

Scolile si institutiile publice nu vor fi afectate de întreruperea furnizãrii agentului termic de la Paroseni, pentru cã deja s-au gãsit solutiile alternative.

„Tot ceea ce însemanã institutii publice din municipiul Lupeni: scoli, grãdinite, spital, sediul primãriei, vor avea cãdurã, pentru cã fiecare unitate este dotatã cu centralã pe gaz metan si, practic, nu vom avea niciun fel  de problemã în acest sens”, a conchis primarul din Lupeni.

La termocentrala Paroseni mai sunt bransati oamenii din Vulcan si Petrosani, dar numãrul lor este tot mai mic, pentru cã desele întreruperi ale furnizãrii agentului termic i-au determinat pe oameni sã se debranseze. În plus, CEH nu se stie cât va putea furniza agent termic si asta în conditiile în care majoritatea celor bransati sunt mineri, ori pensionari mineri, dar nu au posibilitatea sã se încãlzeascã cu agent termic furnizat dupã arderea huilei.

Diana Mitrache