Aproape 5 milioane de lei au nevoie cei din administratia CEH ca sã semneze cu minerii un nou Contract Colectiv de Muncã, unul avantajos pentru cei care lucreazã în subteran.

Calculul este unul estimativ si ar cuprinde câteva dintre drepturile pierdute, însã, liderii care au întrerupt vineri negocierile spun acum cã nici contractele individuale de muncã nu sunt respectate, iar armata de economisti de la CEH nu are nicio directie stabilitã concret.

„Dintr-un calcul pe care l-a prezentat un coleg de al meu, evident unul orientativ, ar fi un plus de 800 de lei fiecãrui salariat. Nu era o sumã foarte mare. Acesti 800 trebuie sã îi înmultim doar cu 6.000 si avem rezultatul efortului financiar, însã, trãim un adevãr crunt si anume acela cã nici mãcar ce avem prins în contractele individuale de muncã nu poate fi respectat cu usurintã. Eforturile financiare al Complexului nu se îndreaptã decât cãtre plata salariilor nete, plata gazului si o brumã de materiale, ca sã nu se opreascã activitatea la sucursalele miniere. Nu existã directie de dezvoltare, nu existã mentenentã, nu existã solutii pentru Paroseni, pentru Mintia”, a precizat Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele.

Minerii si energeticienii au refuzat sã mai negocieze în van, fãrã sã obtinã niciun rezultat cu administratia si strâng semnãturi ca sã declaseze un conflict de muncã.

Diana Mitrache