Centrul pietonal al Petrosaniului devine un adevãrat furnicar, în fiecare dupã amiazã, când tinerii ies afarã. Cu role, biciclete, skateboard-uri, kart-uri si, mai nou, cu skateboard-urile electronice.

Sunt dispozitive care te obligã sã îti gãsesti si sã îti mentii centrul de greutate, iar pentru copii, pare o joacã.

„Trebuie sã stai drept, sã îti tii echilibrul si apoi e sigur cã nu cazi. Te opresti tot asa. E simplu”, a explicat o fetitã, care tocmai se pregãtea sã se dea. Si a fãcut-o cu mult curaj, dupã ce s-a echipat corespunzãtor, cu cascã, cotiere, genunchiere si, desigur, cu mult curaj. Nu oricine poate sã stea si sã se plimbe pe un astfel de dispozitiv, dar, pe centrul civic, în Petrosani Nord, l-am gãsit chiar pe primarul Tiberiu Iacob Ridzi. A încercat, mai întâi, sã stea în echilibru, iar mai apoi chiar a reusit sã se plimbe. Asta, dupã ce si-a vãzut fiul cã patineazã fãrã probleme.

„Andrei a reusit din prima. Copiii sunt mai curajosi, dar am reusit si eu si, dupã ce mi-am tinut putin echilibrul, chiar am reusit sã mã dau. Dacã prinzi cum stau lucrurile, e simplu”, a spus Tiberiu iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani, care a patinat minute bune alãturi de fiul sãu pe zona pietonalã.Tiberiu Iacob Ridzi spune chiar cã a fost apreciat si de cei care l-au vãzut, iar unii chiar l-au avertizat sã îsi ia mãsurile de precautie.

„O doamnã, care probabil nu credea cã sunt chiar eu pe acest dispozitiv, s-a apropiat si mi-a zis sã am mare grijã. Apoi m-a avertizat cã mai este nevoie de mine la primãrie”, a spus în glumã primarul din Petrosani, care zilnic vine cu Maria si Andrei pe zona pietonalã ca sã se joace cei mici.

Oricine poate sã încerce, dar nu oricui îi si reuseste. Cãzãturile sunt incluse, dar ideal e sã poatã fi evitate. Cei care ajung sã încerce, însã, spun cã începutul e mai greu, pentru cã apoi te poti deplasa fãrã probleme, doar controlându-ti centrul de greutate.

Diana Mitrache