Abatajul de la Lonea, monitorizat atent

Au observat o scânteie si au oprit lucrul imediat, iar inspectorii ITM spun cã acum abatajul de la Mina Lonea trebuie, extrem de atent, monitorizat. Existã chiar posibilitatea ca acesta sã fie îndiguit si inertizat, dacã se constatã nereguli, iar mina Lonea va rãmâne

astfel cu un singur abataj.

Inspectorii de muncã spun cã incidentul de marti dimineatã poate fi considerat grav si cã, în conditii similare, s-au petrecut accidente extrem de grave, cum s-a întâmplat în 2008 la Petrila, sau mai târziu la Uricani. Existã, spun specialistii, chiar si posibilitatea unei explozii, dacã nu se iau mãsuri corecte.

„În ceea ce priveste abatajul cu banc subminat, având în vedere cã a fost un incident extrem de periculos, au procedat foarte corect cã au evacuat oamenii si au pus posturi de pazã la o distantã suficient de mare, ca sã nu poatã fi afectat personalul de o evantualã replicã. Se stã o perioadã de  minim 48 de ore, pentru a monitoriza de la distantã si ce se întâmplã, iar dacã sunt semne cã nu ar fi nimic activ, se va face un control la locul respectiv de muncã. Ideal ar fi sã ia acele mãsuri, care, dacã sursa cea mai posibilã este focul, sã o lichideze. Si una din mãsuri ar fi închiderea cu diguri, inertizarea zonei si monitorizarea din spatele digului, ca sã vadã dacã focul scade, fiindcã avem si concentratii de monoxid”, a declarat Ileana Bodea, sefa Serviciului de Sãnãtate si Securitate în Muncã din ITM.

Toate sunt puse acum pe seama lipsei de materiale si de personal în minele din Valea Jiului, iar inspectorii ITM nu neagã cã ar fi si asta o cauzã. Mai ales cã lucrãrile se fac cu mai putini oameni si nu la dimensiunile ideale. „Este stiut cã la minele din Valea Jiului, pentru a evita aparitia focurilor endogene, cã metan  existã si la Lonea avem de-a face cu douã fenomene de autoîncãlzire la cele douã abataje, trebuie sã aibã o avansare rapidã a abatajelor. Si dacã au personal putin, poate cã avansarea nu este suficientã, dar trebuie sã facã si înnãmolire, ca sã pervinã focurile, care la unitãtile miniere existã. Trebuie sã îsi facã minerii datoria si sã înnãmoleascã, sã inertizeze si, de asemenea, pentru a preveni focurile, este foarte important aerajul, iar aici este importantã sectiunea lucrãrilor miniere, care, de multe ori tine si de aprovizionarea cu materiale, dar si de disciplina tehnologicã de la locul de muncã”, a mai adãugat Ileana Bodea.

În acest moment, la minele din Valea Jiului nu mai existã alte abataje care sã aibã foc endogen.  Si la Livezeni a demarat un nou control, pentru cã au fost, luni la rând probleme în acel loc, iar restul spatiilor exploatate, la minele viabile si neviabile, sunt atent monitorizate din acest punct de vedere.

Diana Mitrache

Advertisements

3 comentarii la „Abatajul de la Lonea, monitorizat atent

 • 10 august 2016 la 23:17
  Permalink

  pensionabilii specialisti ,dau roade ,dece nu pleaca ca nu ii intereseaza decat scaunul si banii. chiuzane ,tu ce faci ca ai fost ssm sef? solutii? materiale ?

 • 11 august 2016 la 02:36
  Permalink

  ba fraierilor ce tot va luati de pensionari ? care este problema voastra ? nu este nimeni obligat sa plece la varsta de 45 de ani in pensie ,clar ? amintiti-va fiecare ca v-am invatat meserie si a-ti iesit intregi sanatosi din mina . eu cu drepturi depline de pensionare inca de acum 3 ani nu plec pana nu pun eu lacatul pe mina , nu voi , asa ca ciocu mic , lasati iarasi capetele aplecate precum strutu in nisip si da-ti la lopata ca mai am rate la banca .MUCLES

 • 11 august 2016 la 09:57
  Permalink

  aceea scanteie putea fi o mare explozie in care puteu murii oameni.Inchideti naiba abatajul ala ca puneti in pericol oamenii.Pe mine ma doare in cot ca ramane lonea doar cu un abataj ,eu am conditiile de pensie ,dar sa il vad pe ala care are treaba cu pensionabili ce va pune pe masa copiilor

Comentariile sunt închise.