Ziua de 15 august este zi liberã, declaratã la nivel national, iar în Parâng are loc traditionala nedeie a Troitei. Cei care vor dori sã urce si sã guste din traditiile momârlanilor din acest loc, vor avea la dispozitie telescaunul, care va functiona gratuit.

„Pe data de 15 va fi o initiativã în Consiliul local, la fel ca si în anii trecuti, sã asigurãm transportul gratuit pentru acest eveniment. Evenimentul în sine va fi organizat de localnici, ca de obicei”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul din Petrosani.

Nedeia Troitiei a devenit un simbol al sãrbãtorii de Sfânta Maria în Parâng, acolo unde momârlanii ne asteaptã an de an sã petrecm cu ei. Nu mai putin de 8 oi au fost sacrificate anul trecut, iar voia bunã a fost asiguratã de cântãreti de muzicã popularã.

În munte urcã si preotii, care slujesc la monumetul din lemn care a fost ridicat acolo în memoria celor care s-au jertfit pe munte, iar momîrlanii pregãtesc traditionala tocanã de berbec si mãmãligã si varzã cãlitã, pentru cã pânã atunci va fi post.

Românii se vor bucura de un weekend prelungit cu ocazia zilei de 15 august, când este sãrbãtoritã Adormirea Maicii Domnului. Aceasta face parte din cele 12 zile libere în 2016, stabilite pentru sãrbãtori publice sau religioase, dintre care sapte sunt în timpul sãptãmânii, celelalte cinci fiind în weekend.

Diana Mitrache