Firma de distributie a apei din Valea Jiului Apa Serv este prima din tarã care a trimis la Bruxelles proiectul de finantare pentru reabilitarea canalizãrii si a retelelor de apã, ori a statiilor de tratare, iar contributia societãtii va fi zero.

Vor fi 4 mari lucrãri si sunt vizate toate orasele Vãii Jiului, cu precãdere cele din vest, unde investitiile initiale au fost aproape nesemnificative, ori au lipsit cu desãvârsire.

„S-a luat decizia finalã, ca, la începutul lunii septembrie, proiectul Apa Serv Valea Jiului sã plece la Bruxelles. Este primul proiect, noi fiind primii care trimitem proiectul la Bruxelles. Vom începe cu supervizarea si lucrãrile de la Lupeni si Uricani”, a declarat Costel Avram, director SC Apa Serv Valea Jiului.

Proiectul total are o valoare de 71.429.872 euro (fãrã TVA), primãriile vor avea o contributie de 2%, Consiliul Judetean Hunedoara:   27.072.128 Euro (fãrã TVA), iar contributia SC Apa Serv va fi ZERO (vezi tabelul). Ce se va face cu acesti bani, ne spun cei care au trimis proiectul: „Petrila va avea lucrãri de 6.025.182 euro, si reabilitãm 9,2 km de retele de apã si 7,2 km de retele de canalizare. Petrosaniul va avea lucrãri de  12.936.223 euro, din care 18, 4 km de retea vor fi reabilitati pentru apa potabilã, iar 11,1 km de canalizare. Aninoasa, 1.275.240 de euro, Vulcan, 6.959.322 euro, Lupeni, 10 milioane de euro si Uricani, 7.100.000 de euro”, a precizat Costel Avram, director SC Apa Serv Valea Jiului.

4-1

Aceste investitii sunt preconizate pentru perioada urmãtoare, dar pânã atunci, vor trece prin Consiliile locale ale primãriile din Valea Jiului. „Ne pregãtim sã mergem în sedintele de consiliu local de luna aceasta, cu toate materialele ce tin de o cerere de finantare, inclusiv analiza cost-beneficiu, care contine si strategia de tarifare. Aceasta a rezultat în urma unui studiu economico-financiar, toate clauzele contractului, dupã ce comisia va fi de acord, sunt obligatorii, contractul de finantare nu se negociazã, contractele nu se negociazã, ceea ce rezultã matematic, se transpune în aceastrã analizã cost- beneficiu”, a adãugat si Monica Tarcea, sef Departament Dezvoltare Apa Serv.

Concret, pretul apei, dupã ce va fi aprobat proiectul de investitii în Consiliile locale din toate orasele Vãii Jiului, va cuprinde si majorãri ale tarifelor, cu sume ce sunt acum orientative. În 2017, cu 1%, în 2018 tot cu 1%, 2019, cu 0%, 2020- 0%, 2021, 3%, 2022, cu 6%, iar pretul canalizãrii va creste cu 3%, respectiv 5%.

Diana Mitrache