Complexul Energetic Hunedoara nu este organizator al niciunei actiuni de comemorare a minerilor cãzuti la datorie, însã oficialii societãtii vor participa la actiunile organizate de autoritãtile locale din Valea Jiului.

Minerii din toate bazinele carbonifere ale tãrii comemoreazã, la 6 august, minerii ucisi în timpul grevei de la Lupeni din 5-6 august 1929. Aceastã grevã a fost prima mare actiune colectivã de protest a muncitorilor, din timpul crizei economice  din perioada 1929-1933. Greva minerilor din Lupeni a avut loc în august 1929 ca rezultat al esecului unor îndelungate negocieri legate de salarizare si conditii de muncã. Aproximativ 6000 de muncitori au fost implicati în protestul provocat de salariile de mizerie si sãrãcia extremã în care trãiau minerii transilvãneni, deznodãmântul confruntãrii fiind cã 68 de mineri au cãzut sub gloantele trupelor armatei române trimise de cãtre guvernul tãrãnist sã reprime protestul, dintre care 28 au decedat pe loc, multi dintre ei împuscati fiind în spate.

Potrivit oficialilor CEH, acestia vor fi prezenti la Lupeni, acolo unde vor depune coroane de flori, la ora 10.30 la uzina electricã din incinta minei, iar la ora 11.30 la monumentul Lupeni 29.  Potrivit informatiilor de la Complexul Energetic Hunedoara, la fiecare manifestare de acest gen din Valea Jiului, societatea va avea reprezentanti.

Monika BACIU