Nu mai primesc mâncare caldã, pentru cã au crezut cã se va face economie, însã, dupã ce au pierdut masa caldã, minerii nici nu mai beneficiazã de aportul caloric necesar. Le-au atras atentia inspectorii de muncã, dar si medicii de medicina muncii, care cred cã multi intrã în minã fãrã sã mãnânce corespunzãtor, iar situatia nu poate decât sã le facã rãu.

Ortacii au fost avertizati, iar inspectorii ITM sunt gata chiar sã amendeze angajatorul, dacã nu va lua mãsuri în consecintã.

„Nu zice nicãieri în lege cã trebuie obligatoriu acordatã masa caldã. Dacã  medicul de medicina muncii stabileste un alt tip de alimentatie de protectie, cã si el spune cã nu este obligatorie masa caldã, ci un supliment alimentar care sã îi asigure aportul caloric, trebuie acordat. În conditiile în care nu se stabileste în noul CCM, fiindcã legea spune cã alimentatia de protectie se acordã obligatoriu si gratuit de cãtre angajator, noi o sã cerem si punctul de vedere al Minsiterului Sãnãtãtii si, în final, vom stabili o mãsurã, prin notã de control, sã respecte legea si vom da chiar sanctiuni contraventionale”, a spus Ileana Bodea, sefa SSM din ITM Valea Jiului.

Legea 319, articolul 14, spune clar cã este necesar un aport caloric crescut pentru cei care fac efort, iar medicul de medicina muncii de la CEH a admis cã munca în subteran cere efort fizic si aport caloric crescut si, cu toate acestea, pentru cã acum se negociazã contractul de muncã al minerilor, liderii de sindicat au generat o adevãratã luptã cu administratia.

„Discutiile au fost tensionate marti, în cadrul sedintei de negociere a CCM, pentru cã întrebarea noastrã cãtre administratie a fost sã ni se comunice care sunt categoriile profesionale pentru care legea obligã angajatorul sã asigure aportul caloric la intrarea în serviciu. De mai bine de 3 luni de zile existã o corespondentã între institutii ale statului român, administratia CEH nu a reusit sã dea un rãspuns concret si se bazeazã tot pe interpretãri ale acestui aspect”, a precizat si Petre Nica, presedintele Sindicatului Muntele.

Liderii de sindicat negociazã acum Contractul Colectiv de Muncã, dar de când acesta a fost denuntat minerii nu au mai primit masa caldã. Aportul caloric este, însã, absolut necesar si inspectorii de muncã vor ca masa caldã, ori o altã formã de obtinere a hranei, înaintea sutului, sã fie aplicatã si pentru categoriile sociale pentru care medicul de medicina muncii îsi dã girul.

Diana Mitrache