Pentru prima datã, dupã un sfert de veac, elevii din clasele terminale ale liceului primesc manuale gratuite. Discutiile se poartã cu Ministerul Educatiei si editurile ce ar putea sã le tipãreascã, iar pentru elevii din Valea Jiului este o veste mult asteptatã.

Asta, pentru cã, de ani de zile, multi nu îsi permiteau un astfel de lux si se multumeau poate doar cu o culegere, ori sã îsi achite transportul pânã la liceul la care învatã.

„Este un lucru bun pentru absolventii din clasele a XI-a si a XII-a, care vor primi manuale gratuite, printr-un proiect aprobat de Guvernul României. Ne bucurã lucrul acesta. Dacã ne gândim din punct de vedere financiar, este un câstig, pentru cã sunt sume foarte mari, pentru elevii nostri, care trebuiau sã achite, pentru fiecare manual câte aproximativ 20 de lei. Vã dati seama, noi având cam 280 de elevi din calsele a XI-a, este un lucru foarte bun, atât pentru elevi cât si pentru familiile lor”, a declarat Lucian Resmeritã, director Colegiul National Carmen Sylva din Petrosani. Familiile acestor copii sunt acum scutiti de o cheltuialã uriasã, dacã este sã facem un simplu calcul matematic.

„Un elev plãtea cam 20 de lei pentru un manual si îsi cumpãra, în mod deosebit, manuale de Limba si literatura românã, matematicã, fizicã, biologie si se axau mai mult pe acele materii de care au nevoie la Bacalaureat. Pentru un copil, cheltuiala era în jur de 6 – 8 manuale pe an. Suma economisitã este caum foarte importantã”, a mai adãugat profesorul Lucian Resmeritã.

Problema manualelor gratuite pentru anii terminali de liceu este discutatã de câtiva ani cu reprezentantii elevilor. Anul scolar trecut se ajunsese la o solutie de compromis, prin care elevii si-au putut deconta suma de 55 de lei în baza chitantelor de achizitie a unor manuale. Însã, reprezentantii elevilor atrãgeau atentia atunci, cã banii nu le ajungeau nici pentru achizitionarea a trei manuale.

Diana Mitrache