Mai multi strãini au depus cereri ca sã urmeze masterul la Universitatea din Petrosani. Acesta este un prim succes al celor de la aceastã institutie de învãtãmânt superior din Valea Jiului, mai ales cã aici este locul în care studiile de master în minerit sunt unice la nivel national.

Au trimis cererile si acestea urmeazã sã fie aprobate de Minsiterul Educatiei, dar este deja o premierã a ultimilor ani.

„Am reusit sã autorizãm un program de master acum douã zile, în premierã la Petrosani. Pe acel program asteptãm studenti români, cât si studenti strãini, mai ales cã avem ceva cereri pe acest masterat din tãri africare si asiatice si chiar din America de Sud si sperãm ca din 2017 sã autorizãm si un program de studii de licentã în limba englezã, la care, de asemenea, sã avem cerere”, a declarat  prof. univ. dr. habil Eduard Edelhauser, prorector al Universitãtii din Petrosani. În ultimii ani, cei mai multi  strãni care au venit aici sã studieze au fost basarabeni si asta se va întâmpla si în anul universitar ce începe la 1 octombrie 2016. „Avem sperante de la studentii care vor veni din Republica Moldova. Am fost la 3 târguri de studii la Bãlti, Cahul si Chisinãu si standul nostru  afost unul dintre cele mai apreciate. Probabil cã vor fi peste 100 de studenti basarabeni la studii de licentã la Petrosani”, a mai adãugat prorectorul Eduard Edelhauserr.

Universitatea din Petrosani, avea, înainte de 89, o traditie în tãrile din Africa de Sud, America latinã si chiar în Asia, de unde veneau cei mai multi studenti, care au studiat ingineria minierã aici. Acum, conducerea scolii superioare vrea sã reînvie aceastã traditie si, odatã cu  acreditarea în limba englezã pentru masterate, vin si primii masteranzi din aceste zone.

Diana Mitrache