Meseria de sudor este una dintre cele mai cãutate în acest moment pe piata muncii. Asta au crezut si cei care au urmat recent cursurile de recalificare profesionalã din Petrosani, însã, acum, în ziua examenului, i-am gãsit sceptici cu privire la viitorul lor.

„Mi-a plãcut meseria de sudor si am zis cã, acum dacã am ocazia, sã  si fac un curs de calificare. Am lucrat la pazã, dar firma a pierdut licitatia si am intrat în somaj. Este posibil sã îmi gãsesc de lucru, dar nu stiu dacã în Valea Jiului. Aici este mai greu”, ne-a spus unul dintre cursantii care vineri a sustinut examenul de sudor.

„Este o meserie care se cautã. Nu în Vale, în alte localitãti, cã la noi industrie nu mai este deloc si pentru cã tatãl  meu a fost sudor, mi-a plãcut meseria. Acum nu stiu, cã în Valea Jiului e mai greu cã locurile de muncã. As pleca de aici, dar cu tot cu familia, pentru cã altfel nu te alegi cu nimic. Degeaba iei bani, cã nu te ajungi”, ne-a mãrturisit un alt somer care a obtinut diploma de sudor.

O firmã din Cluj a venit special sã recruteze personalul care a absolvit acest curs, însã, oamenii sunt reticenti atunci când sunt nevoiti sã plece în alt oras. Din pãcate, însã, mai este de lucru în ceea ce priveste mobilitatea pe piata muncii, chiar dacã  meseria de sudor rãmâne cãutatã.

„Sunt foarte cerute, am observat în ultima perioadã, cursurile pentru sudori si electricieni. Noi am organizat si acum avem si examenul final. Aici este si firma TIM de la Cluj, care a venit cu propunerea cã îi poate lua pe toti cei 14 absolventi sã le facã ISCIR-ul la Cluj pe banii lor, dupã care sã îi angajeze, însã, când au fost întrebati dacã sunt dispusi sã plece la Cluj – un oras ce meritã luat în calcul, niciunul nu a acceptat”, a spus Dorina Uifãlean, sef Biroul Centrul de Formare Profesionalã din Petrosani.

Din pãcate, niciunul dintre cursanti nu a acceptat aceastã propunere si dacã unii au zis cã îsi cautã de lucru peste hotarele tãrii, altii se vor multumi doar cu ajutorul de somaj, o vreme.

Diana Mitrache