Pe douã roti prin „Alpii României”

Pasionatii de ciclism montan au gãsit traseul perfect pentru o “cãtãrare” pe cei mai sãlbatici munti din tara noastrã. Zona parcursã este extraordinar de frumoasã si ciclistii îsi pun la grea încercare pregãtirea fizicã pentru a ajunge, pe douã roti,  la cota de peste 1400 de metri.

Aproape în fiecare week-end multi ciclisti iau cu asalt traseul dintre Pui si pânã la Cabana Baleia, rutã pe care este permis accesul pe douã roti si care este mai putin cãutatã de amatorii de drumetii. Astfel „bikerii” se pot bucura de naturã, miscare dar si de un drum accidentat aproape pustiu si pe care îsi pot etala talentul la cãtãrare. Punctul de plecare este în comuna Pui de lângã Hateg, iar turistii pe douã roti urmãresc traseul marcat pânã în Hobita de unde începe adevãrata aventurã spre cabana Baleia.

„Traseul parcurs de noi urmãreste potecile fãcute de localnici si pe anumite zone drumul forestier. Este deosebit de frumos si perfect pentru o iesire pe douã roti, asa ca de week-end. Pe acest traseu este permis accesul cu bicicleta si chiar cu mijloace motorizate”, spune Alin, unul dintre ciclistii pasionati de zona Baleia.

Priveliste cãtre Tulisa

Excursia chiar si pe douã roti nu este tocmai usoarã si, plecând din Hateg, dureazã aproape sapte ore cu tot cu popasuri. Temerarii spun cã meritã efortul.

„Nu este chiar pentru neinitiati, pentru cã este urcus destul de dificil. De la Râu Bãrbat începe greul si sunt circa 14 kilometri de suis pe poteci si drum forestier. Plecând din Hateg, traseul dus-întors dureazã cam sapte ore cu tot cu pauzele pentru a admira frumusetea Retezatului”, mai spune ciclistul. Cei care vor sã zãboveascã au la Baleia si un refugiu montan si de aici se poate pleca pe trasee montane în tot Retezatul.

„De la Baleia se vede Tulisa si monumentul ridicat pe vârf. Se pot face multe trasee turistice, majoritatea numai pe jos. Dacã esti experimentat poti pleca la Tulisa, bineînteles pe bicicletã, pentru cã existã drumul forestier si cobori prin Câmpu lui Neag-Uricani”, spune si Remus, un alt ciclist din acelasi grup care si-a gãsit la Baleia traseul ideal. Zona Baleia era un punct important al celor mai sãlbatici munti din tara noastrã, însã a trecut în uitare dupã ce a fost amenajatã ruta spre Nucsoara- Cârnic- Cabana Pietrele.  De la Pietrele traseele sunt mai scurte cãtre vârfurile Retezatului si astfel Baleia a fost uitatã începând cu anii 70. Ciclistii au si un sfat pentru turistii care pleacã spre Baleia, fie pe jos ori pe douã roti. Acestia îsi iau o mãsurã de sigurantã dacã lasã vorbã la punctul de jandarmi din comuna Pui, astfel ca în caz de nevoie sã se ajungã într-un timp scurt la ei.

La fel de important este si sã se intereseze de starea vremii si sã aibã echipament adecvat pentru drumetia pe munte.

Maximilian Gânju

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.