Tragedia din Cartierul 8 Martie de la Petrila, în urma cãreia un bãrbat de 46 de ani si-a pierdut viata în subsolul unui bloc, dupã ce s-a curentat, scoate la ivealã practici demne de cãrtile SF. Oamenii din acest cartier îsi riscã viata pentru un pumn de bani, fãrã sã tinã cont de pericol.

Asa s-a întâmplat si miercuri seara, când un bãrbat, care nu era la prima încercare, a coborât la subsolul inundat cu apã si fecale si acolo a sfârsit curentat. Cei care stiu ce se întâmplã ne spun cum se petrec aceste fapte. „A intrat domnul Samanta, ca sã lege pe cineva la curent, cã a fost plãtit si si-a pierdut viata. Multi fac asta si el mai fãcea. Era plãtit. Depinde cât avea fiecare, 50 – 100 de lei. Se procedeazã, fãrã metode de protectie. Stia cã e apã înãuntru. A intrat pentru bani. Sunt multi racordati ilegal în felul ãsta”, ne-a spus o femeie din cartier, speriatã de incidentul grav.

Oamenii s-au obisnuit sã dea vina pe sãrãcie si pur si simplu lasã totul pentru bruma de bani promisã, dar, din pãcate este suficientã o singurã gresealã. A doua oarã nu mai poti gresi, însã, oamenii par resemnati, chiar dacã stiu ce este înãuntru.

„Eu l-am învãtat sã citeascã si sã scrie. Stia meserie, dar acum… Dumnezeu sã îl ierte!”, a spus, cu lacrimi în ochi, un bãrbat care privea cum prietenul sãu este pus în masina de la Medicinã legalã. Blocul este întesat cu tot felul de fire si cabluri si aproape nimeni nu are un contract legal cu furnizorul de energie electricã, ori dacã a avut, a fost debransat pentru neplatã. Tragedia s-a produs, miercuri, la lãsarea serii, iar cel care l-a dus sã facã lucrarea, a sunat imediat la 112, când si-a dat seama ce s-a petrecut. Politia face acum o anchetã. „Acesta a fost gãsit decedat în subsolul unui bloc de pe Strada 8 Martie. Din primele informatii si din declaratiile martorilor, acesta ar fi intrat în subsolul respectiv cu intentia de a se bransa la reteaua de curent electric. Trupul bãrbatului a fost transportat la Spitalul de Urgentã din Petrosani în vederea efectuãrii necropsiei si stabilirii, cu exactitate, a cauzelor care au condus la decesul acestuia”, a declarat Laura Bradu, purtãtor de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Ancheta a fost preluatã de procurorii criminalisti, care urmeazã sã stabileascã exact ce s-a petrecut, cum a avut acces omul în subsol, dar si împrejuãrile în care a ajuns acolo. Din pãcate, însã, prea putini au priceput ceva din ceea ce s-a petrecut la subsolul blocului lor, pentru cã, cei mai multi erau obisnuiti sã vorbeascã lejer despre aceastã practicã ilegalã si nu au luat în serios acest incident grav.

Diana Mitrache