Edilii sefi ai localitãtilor din Valea Jiului cu mici exceptii, sunt la un pas de a deveni primari pe viatã. Aceasta dupã ce au reusit sã obtinã cel putin douã mandate consecutive de primar.

În functie de mandatele obtinute, trei dintre primarii Vãii Jiului au reusit sã-si convingã alegãtorii cã au nevoie de încã patru ani pentru a-si continua programele începute în legislaturile anterioare, dar mai ales sã-si onoreze promisiunile electorale. A contat mai putin faptul cã unii nu au reusit sã facã tot ceea ce au promis în trecut. Cert este cã au ocupat un scaun de pe care unii edili nu au mai coborât de cel putin un deceniu.

Cel mai cunoscut caz de primar din Valea Jiului, ales si reales, este cel din Uricani. Acesta a câstigat lejer în localitatea sa la mai toate alegerile post decembriste fotoliul de primar. Dãnut Buhãescu a reusit sã-si mentinã scaunul timp de patru mandate. În plus, s-a bucurat de încrederea locuitorilor micutului oras minier si pentru cã nu a avut contracandidati îndeajuns de cunoscuti, cu programe care sã capteze atentia votantilor.

A pierdut când nu se astepta

Un alt primar cu state vechi în administratie a fost Ilie Pãducel, la Petrila. Pãducel s-a plimbat de la o formatiune politicã la alta pentru a obtine fotoliul de primar, dar la ultimele alegeri a suferit un esec usturãtor. Pãducel a avut în ultmul mandat o serie de realizãri, fiind primarul din Valea Jiului care a reusit sã atragã cei mai multi bani de la ministere. N-a fost suficient de convingãtor odatã cu trecerea sa la liberali iar locul i-a fost de secundul sãu, fostul viceprimar al localitãtii. Vasile Jurca a câstigat la o distantã considerabilã iar promisiunea sa a fost crearea de locuri de muncã. Un alt primar nou în administratia localã este si cel de la Lupeni, Cristian Resmeritã. Acesta si-a înlocuit tatãl la conducerea localitãtii, însã nu este strãin de politicã. A fost deputat mai multe mandate si locuitorii i-au apreciat consecventa. Resmeritã a intrat în politicã la PSD si nu si-a schimbat orientarea. Nicolae Dunca, cel care astãzi conduce localitatea Aninoasa, este la al doilea mandat consecutiv, de altfel, câstigat fãrã probleme.

Un alt primar care a oscilat de la un partid la altul, în functie de cine era la putere este si Gheorghe Ile. De fapt, edilul a recunoscut cã nu-l intereseazã atât de mult în ce partid este pentru cã „eu fac politica oamenilor care m-au ales”.

Chiar dacã a fost candidatul unui partid care nu se bucurã de foarte mare sprijin în regiunea minierã a judetului si Tiberiu Iacob Ridzi a obtinut pânã acum patru mandate la fel ca si edilul Uricaniului.

Maximilian Gânju