Halucinant!: ”Sa moara jegul asta mancat de viermi si el si familia lui de hoti si lepre”; ”Putori flamande si infecte”; ”Daca va prind ca faceti donatii catre SMURD va ia mama dracu!!!” etc., etc. – reactia multor romani, unii considerati cu staif, la cazul Nastase.

In data de 1 februarie 2012, cotidianul Cronica VJ, publica un articol in care se arata lipsa de seriozitate a DNA in cazul fostului premier Adrian Nastase, balbaieli ale judecatorilor care se certau pe argumente ale incadrarii faptei, apoi mita in care banii fusesera tipariti dupa doi ani de la darea si luarea lor etc. Subliam atunci ca pentru a da o lectie coruptiei din politica, institutiile abilitate trebuiau s-o faca profesionist.

”Stau la un gratar si ma bucur… ”

La momentul condamnarii definitive, de miercuri, si tentativa de sinucidere a fostului premier a existat o explozie de ura canibalica a unor romani care au socat pentru ca mintea multora nici nu banuiau ca exista atata otrava revarsata in comentariile postate pe site-urile ziarelor si televiziunilor, pe bloguri si retele de socializare.

Ura revarsata este halucinanta: ”Sa moara jegul asta mancat de viermi si el si familia lui de hoti si lepre, ca eu nu am o haina pe mine. Sa le piara samanta si praful sa se alega”;  ”Sa-mi bag p(_)la in “republika voastra parlamentara” psd-ista de plosnite rosii arogante si jignitoare, agresive si agramate, mistocare si flecare, mincinoase si kiulangiste de putori flamande si infecte cu Nastase in frunte! Si-n gatu’ la toti lingaii si slugoii, sa va impaieze aia de la Muzeul Antipa sa va faca material didactic de studiu exemplificativ  pt. jigodii corupte extrem de nocive pt. Romania !”; ”Stau la un gratar si ma bucur. De l-ar lua dracu pe el si pe neamul lui” etc., etc. Sunt zeci si sute de asemenea comentarii. Unii, care se cred si se stiu oameni de caliatate, injura si dau lectii de cum nu se face intr-o societate citova la cap, legandu-se chiar si de SMURD, dupa ce au tocat obsecen cazul: ”Daca va prind ca faceti donatii catre SMURD va ia mama dracu!!! Ba, astia si-au luat bandaje burberry!”.  Fara comentarii!.

La fel si Traian Basescu este improscat cu aceleasi injuraturi abjecte, cu calificative greu de scris si facut criminal, dupa care urmeza blesteme inimaginabile…  Alte injurii sunt proferate la adresa poporului roman care a ales pe unii sau pe altii la conducerea tarii.

Sigur ca au venit, dar mult mai anemic ca densitate, si oamenii care au incercat sa tempereze acesta ura, vorbind de umanitate, de om si oameni facand diferenta intre plata unei fapte de coruptie, de atitudini de politicieni ministri si presedinte si mocirla simtirilor unora scoase la iveala la momentul unui ins care a clacat. Opiniile divergente sunt bine venite, dar  argumentat, fara patima si mai ales fara ura dusa la extrem.

Nastase intre realizari si protejati, in Valea Jiului

Premierului Adrian Nastase i se pot reprosa multe, inclusiv faptul ca a creat modelul baronilor locali. Dar la inceputurile lor acesti baroni faceau bani pentru a avea de unde sa ia si guvernarea mai si scapa printre degete lucruri, fapte, bani pentru popor si tara.

In Valea Jiului, in perioada 2000-2004 – pe vremea guvernarii lui Adrian Nastase – a cunoscut o oarecare dezmortire lucru ce nu s-a mai intamplat nici inainte si nici dupa, drept pentru care perioada poate fi numita cea mai infloritoare pentru aceasta zona. A fost pus in aplicare proiectul Itochu, in cadrul caruia Preparatia Coroesti a fost retehnologizata, la fel si Mina Vulcan, cu extindere spre mina Paroseni si Termoelectrica Paroseni. Apoi a fost schimbata metoda de exploatare a huilei din cadrul unitatilor Companiei Nationale a Huilei, dupa cele doua groaznice accidente de munca de la mina Vulcan. Si pentru ca s-a considerat ca Valea Jiului era o zona de risc, la Petrosani s-a deschis al trelea Centru Imagistic de Diagnostic EUROMEDIC din tara. Tot in acea perioada, munca minerilor a fost reconsiderata si salariile au fost marite cu 48% intr-un singur an, pe langa ajustarile anuale la inflatie, cu mariri mai potolite.

Pe de alta parte, au crescut firmele capusa la CNH, baronii din judet si din Vale au fost protejati, dar care ulterior au fost judecati – cazul Vasile Ioan Savu, iar altora li s-au taiat conductele de inavutire precum prefectului de atunci – Aurelian Serafinceanu si presedintelui Consiliului Judetean din acea perioada – Mihail Rudeanu. Tot in perioada guvernarii Nastase, presa de la noi, dar si din tara a avut cele mai multe procese intentate de baronii sistemului. Tocmai acesti baroni locali au dus la pierderea alegerilor din 2004 a partidului lui Adrian Nastase – PSD.

Dupa guvernarea Nastase, Valea Jiului, ca zona industriala, a fost putin sau deloc sprijinita de urmatoarele doua guvernari.

Fiecare guvernare de dupa 1990 a avut vinovatii si coruptie. Primul care plateste pentru acestea este Adrian Nastase si nu este un capat de tara. Poate asa trebuie pentru a responsabiliza clasa politica. Chiar si Bruxelles-ul aplica un mecanism inedit de supreveghere a Romaniei, cu scopul de a se reforma o justitie minata de anii de dictatura si de a se lupta mai bine contra coruptiei.

Dorinta de sange si Titu Maiorescu

Dar ceea ce este extrem de ingrijorator este dorinta de sange si manifestarea urii extreme la unii romani, simpli sau cu pretentii, si nu sunt putini, fapt ce denota ca nu am evoluat deloc. Dimpotriva.

Prin anul 1900, Titu Maiorescu scria in ”Forme fara fond” despre cei care au ajuns in functii, cu titluri in diferite zone de activitate, dar care functii nu le da si calitatea umana:

“In aparenta, dupa statistica formelor dinafara, romanii poseda astazi aproape intreaga civilizatie occidentala. Avem politica si stiinta, avem jurnale si academii, avem scoli si literatura, avem muzee, conservatori, avem teatru, avem chiar si o constitutiune. Dar in realitate toate aceste sunt productiuni moarte, pretentii fara fundament, stafii fara trup, iluzii fara adevar”. Si cand te gandesti ca au trecut binisor peste 100 de ani de atunci… Oare sa fie atat de redusa capacitatea romanilor de a evolua?

Ileana Firtulescu