Cazul Nastase a scos la iveala ura canibalica la romani

Halucinant!: ”Sa moara jegul asta mancat de viermi si el si familia lui de hoti si lepre”; ”Putori flamande si infecte”; ”Daca va prind ca faceti donatii catre SMURD va ia mama dracu!!!” etc., etc. – reactia multor romani, unii considerati cu staif, la cazul Nastase.

In data de 1 februarie 2012, cotidianul Cronica VJ, publica un articol in care se arata lipsa de seriozitate a DNA in cazul fostului premier Adrian Nastase, balbaieli ale judecatorilor care se certau pe argumente ale incadrarii faptei, apoi mita in care banii fusesera tipariti dupa doi ani de la darea si luarea lor etc. Subliam atunci ca pentru a da o lectie coruptiei din politica, institutiile abilitate trebuiau s-o faca profesionist.

”Stau la un gratar si ma bucur… ”

La momentul condamnarii definitive, de miercuri, si tentativa de sinucidere a fostului premier a existat o explozie de ura canibalica a unor romani care au socat pentru ca mintea multora nici nu banuiau ca exista atata otrava revarsata in comentariile postate pe site-urile ziarelor si televiziunilor, pe bloguri si retele de socializare.

Ura revarsata este halucinanta: ”Sa moara jegul asta mancat de viermi si el si familia lui de hoti si lepre, ca eu nu am o haina pe mine. Sa le piara samanta si praful sa se alega”;  ”Sa-mi bag p(_)la in “republika voastra parlamentara” psd-ista de plosnite rosii arogante si jignitoare, agresive si agramate, mistocare si flecare, mincinoase si kiulangiste de putori flamande si infecte cu Nastase in frunte! Si-n gatu’ la toti lingaii si slugoii, sa va impaieze aia de la Muzeul Antipa sa va faca material didactic de studiu exemplificativ  pt. jigodii corupte extrem de nocive pt. Romania !”; ”Stau la un gratar si ma bucur. De l-ar lua dracu pe el si pe neamul lui” etc., etc. Sunt zeci si sute de asemenea comentarii. Unii, care se cred si se stiu oameni de caliatate, injura si dau lectii de cum nu se face intr-o societate citova la cap, legandu-se chiar si de SMURD, dupa ce au tocat obsecen cazul: ”Daca va prind ca faceti donatii catre SMURD va ia mama dracu!!! Ba, astia si-au luat bandaje burberry!”.  Fara comentarii!.

La fel si Traian Basescu este improscat cu aceleasi injuraturi abjecte, cu calificative greu de scris si facut criminal, dupa care urmeza blesteme inimaginabile…  Alte injurii sunt proferate la adresa poporului roman care a ales pe unii sau pe altii la conducerea tarii.

Sigur ca au venit, dar mult mai anemic ca densitate, si oamenii care au incercat sa tempereze acesta ura, vorbind de umanitate, de om si oameni facand diferenta intre plata unei fapte de coruptie, de atitudini de politicieni ministri si presedinte si mocirla simtirilor unora scoase la iveala la momentul unui ins care a clacat. Opiniile divergente sunt bine venite, dar  argumentat, fara patima si mai ales fara ura dusa la extrem.

Nastase intre realizari si protejati, in Valea Jiului

Premierului Adrian Nastase i se pot reprosa multe, inclusiv faptul ca a creat modelul baronilor locali. Dar la inceputurile lor acesti baroni faceau bani pentru a avea de unde sa ia si guvernarea mai si scapa printre degete lucruri, fapte, bani pentru popor si tara.

In Valea Jiului, in perioada 2000-2004 – pe vremea guvernarii lui Adrian Nastase – a cunoscut o oarecare dezmortire lucru ce nu s-a mai intamplat nici inainte si nici dupa, drept pentru care perioada poate fi numita cea mai infloritoare pentru aceasta zona. A fost pus in aplicare proiectul Itochu, in cadrul caruia Preparatia Coroesti a fost retehnologizata, la fel si Mina Vulcan, cu extindere spre mina Paroseni si Termoelectrica Paroseni. Apoi a fost schimbata metoda de exploatare a huilei din cadrul unitatilor Companiei Nationale a Huilei, dupa cele doua groaznice accidente de munca de la mina Vulcan. Si pentru ca s-a considerat ca Valea Jiului era o zona de risc, la Petrosani s-a deschis al trelea Centru Imagistic de Diagnostic EUROMEDIC din tara. Tot in acea perioada, munca minerilor a fost reconsiderata si salariile au fost marite cu 48% intr-un singur an, pe langa ajustarile anuale la inflatie, cu mariri mai potolite.

Pe de alta parte, au crescut firmele capusa la CNH, baronii din judet si din Vale au fost protejati, dar care ulterior au fost judecati – cazul Vasile Ioan Savu, iar altora li s-au taiat conductele de inavutire precum prefectului de atunci – Aurelian Serafinceanu si presedintelui Consiliului Judetean din acea perioada – Mihail Rudeanu. Tot in perioada guvernarii Nastase, presa de la noi, dar si din tara a avut cele mai multe procese intentate de baronii sistemului. Tocmai acesti baroni locali au dus la pierderea alegerilor din 2004 a partidului lui Adrian Nastase – PSD.

Dupa guvernarea Nastase, Valea Jiului, ca zona industriala, a fost putin sau deloc sprijinita de urmatoarele doua guvernari.

Fiecare guvernare de dupa 1990 a avut vinovatii si coruptie. Primul care plateste pentru acestea este Adrian Nastase si nu este un capat de tara. Poate asa trebuie pentru a responsabiliza clasa politica. Chiar si Bruxelles-ul aplica un mecanism inedit de supreveghere a Romaniei, cu scopul de a se reforma o justitie minata de anii de dictatura si de a se lupta mai bine contra coruptiei.

Dorinta de sange si Titu Maiorescu

Dar ceea ce este extrem de ingrijorator este dorinta de sange si manifestarea urii extreme la unii romani, simpli sau cu pretentii, si nu sunt putini, fapt ce denota ca nu am evoluat deloc. Dimpotriva.

Prin anul 1900, Titu Maiorescu scria in ”Forme fara fond” despre cei care au ajuns in functii, cu titluri in diferite zone de activitate, dar care functii nu le da si calitatea umana:

“In aparenta, dupa statistica formelor dinafara, romanii poseda astazi aproape intreaga civilizatie occidentala. Avem politica si stiinta, avem jurnale si academii, avem scoli si literatura, avem muzee, conservatori, avem teatru, avem chiar si o constitutiune. Dar in realitate toate aceste sunt productiuni moarte, pretentii fara fundament, stafii fara trup, iluzii fara adevar”. Si cand te gandesti ca au trecut binisor peste 100 de ani de atunci… Oare sa fie atat de redusa capacitatea romanilor de a evolua?

Ileana Firtulescu

Advertisements

9 comentarii la „Cazul Nastase a scos la iveala ura canibalica la romani

 • 22 iunie 2012 la 06:59
  Permalink

  Eu nu stiu ce incercati sa demonstrati, dar citind titlul, si nu cred ce spuneti(referitor la titlu). Este o inscenare, o comedie de prost gust.
  „Sinuciderea” lui Nastase e o farsa. NU stiu cine a regizat acest thriller romanesc, dar iti vine in minte marele regizor Sergiu Nicolaescu.
  Asa ca, intr-adevar sunt multi care ar trebui sa „infunde” puscariile, si Nastase este unul dintre ei, culmea tupeului „astia” vor sa scape de parnaie cu orice mijloace.
  Chiar nu le e rusine, se pare ca nu, de merg atat de departe….(cu scenariile, nu cu sinuciderile – acest ultim gest fiind unul onorabil in alte culturi, la noi gestul este condamnabil).

 • 22 iunie 2012 la 09:07
  Permalink

  Doamna Firtulescu…dar cand Basescu, totusi sef al Statului Roman, a fost si este facut de acelasi public de pe net criminal, jigodie ordinara, lepra, chior, dement, paranoic, schizofrenic, betiv, dictator…de ce nu ati luat pozitie impotriva celor care denigreazA? Sau denigrarea este buna daca vine numai dintr-o parte? Va place societatea romaneasca de azi? Si ce va place? Stimata doamna…sa nu uitam ca suntem ceea ce a lasat Nasteze$co in urma lor: privatizari dubioase, coruptie generalizata, institutii semimedievale din perspectiva vasalitatii in raport cu cel care le conduce (seniorul), o justitie la mana mai marilor politici, o politie care saruta mana lui Relu Capatana (la catafalc…). Altceva? Ce? Bechtel? Tarom? Bancorex? Doamna…Nastase traieste o drama personala. Noi, ceilalti trebuie sa traim in colectiv victoria Justitiei si debarasarea ei de o haina grea pusa pe umerii ei de fostul PCR transformat in FSN, PDSR si mai apoi PSD (via USL). Atat!

 • 22 iunie 2012 la 11:35
  Permalink

  Atunci justitia va fi dreapta cand vom vedea ca intr-adevar toti cei care au incalcat legea vor plati… Daca Nastase este vinovat sa plateasca, dar vrem sa-i vedem pe cei mai mari dintre hoti BASESCU, UDREA, VIDEANU, MONA RIDZI, ANASTASE, BOAGIU SI ALTII DE TEAPATA LOR in postura lui NASTASE… atunci vom putea spune ca este dreptate, pana atunci este doar o razbunare a lui BASESCU ca si multe altele… asteptam vremea cand vor plati si ei cu varf si indesat… mult a fost putin a mai ramas…nimic nu ramane nepedepsit…

 • 22 iunie 2012 la 13:30
  Permalink

  Hai sa vorbim vorbe de arta conversatiei! nu vedeti ca nimic nu mai are rost,poate doar sa le indoim la toti oasele cu ghioaga!
  Traim in tara lui ,,Papura-voda”!

 • 22 iunie 2012 la 15:28
  Permalink

  – la capitolul ” marete realizari ” , va rog stimata doamna sa punctati: inchiderea E.M. ANINOASA, act normativ : H.G.898/2002, semnat: ADRIAN NASTASE

 • 22 iunie 2012 la 19:28
  Permalink

  Ma uit la comentarii si inca o data inteleg de ce in vale se traieste prost.Nici nu meritati mai mult.

 • 22 iunie 2012 la 20:25
  Permalink

  pentru fata morgana ( cu litere mici)

  de ce crezi ca cei mai mari dintre hoti sunt cei pe care i-ai nominalizat. Uita-te langa tine; simota, Molot, Rusanu, Avram si multi altii. Intreaba-ti cunoscutii si neamurile de cate ori au dat spaga in Valea jiului . Stiu sigur ca unii dintre ei traiesc in urma contractelor babane cu CNH. Mancati, nu va mai saturati. Hai, Pa!!!
  Apropos: IP-ul te-a dat de gol . PSD-isto-pnelisto.
  Da, nimic nu ramane nepedespsit. dar vezi ca ramai si tu fara o paine.

 • 23 iunie 2012 la 21:00
  Permalink

  Corect !

 • 24 iunie 2012 la 18:36
  Permalink

  Va place s-au nu Traian Basescu si Aleksandr Lukasenko sunt singuri dictatori care mai sunt in Europa in sec XXI. PD-L prin comportamentul sau electoral cu schimbarea de nume, culori, cu scopul clar de a pacali electoratul, chiar verdele ales aduc foarte mult spre un partid de sorginte fascista. Cititi cartile de istorie, vedeti ascensiunea lui Zelea Codreanu si o sa intelegeti cu ce ne confruntam acum. Acest partid trebuie sa dispara.

Comentariile sunt închise.