Nu mai putin de 840 de angajati din cadrul Complexului Energetic Hunedoara vor fi disponibilizati de la 1 octombrie, acestia urmând a beneficia de plãti compensatorii de aproximativ 3,31 de milioane de lei, conform unui proiect de hotãrâre de Guvern, initiat de Ministerul Energiei.

„Prin prezentul proiect de act normativ, se propune aprobarea sumei de 3.306 mii lei (3,306 milioane de lei — n. r.) din bugetul asigurãrilor pentru somaj pentru anul 2016 ce se va aloca pentru plata venitului lunar de completare, pentru un numãr de 840 de persoane disponibilizate din cadrul S. CEH S.A.”, se aratã în nota de fundamentare.

De altfel si planul de disponibilizãri al CEH, aprobat de Adunarea Generalã a Actionarilor la de 5 iulie, prevede disponibilizarea a 840 de salariati, într-o singurã etapã, începând cu 1 octombrie 2016, iar salariatii disponibilizati vor primi 25,9 milioane de lei pânã în 2018.

Documentul precizeazã cã prin mãsura de disponibilizare de personal se urmãreste reducerea activitãtii  CEH S.A., echilibrarea bugetului de venituri si cheltuieli si îmbunãtãtirea indicatorilor economico-financiari ai societãtii. Costul disponibilizãrii salariatilor, corespunzãtoare venitului de completare asupra bugetului asigurãrilor pentru somaj este de 25.908 mii lei, defalcat pe ani pânã în 2018.

Programul de restructurare si reorganizare are ca scop principal „mentinerea în functiune a capacitãtilor de productie eficiente si închiderea sau conservarea activelor nerentabile, precum si redimensionarea numãrului de personal în functie de necesarul optim care sã asigure functionarea în sigurantã a capacitãtilor care vor fi mentinute în functiune”. Oficialii Ministerului Energiei au prezentat, în aprilie, planul de restructurare a CE Hunedoara, care va fi înaintat Comisiei Europene în vederea aprobãrii unor ajutoare de stat. Planul include pãstrarea a douã mine, Livezeni si Vulcan, alãturi de câte un grup din centralele Paroseni si Mintia, care sã totalizeze 400 de MW. Este vorba de grupul viabil de 150 de MW de la Paroseni, retehnologizat în 2005, care are rezolvate si problemele de mediu, si de grupul 3 de la Mintia, singurul viabil de acolo, unde mai trebuie rezolvate însã problemele legate de poluare si de modernizare.

În prezent, CEH are 6.260 de salariati, iar din data de 7 ianuarie 2016 se aflã în insolventã dupã ce a a acumulat datorii totale de 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde de lei cãtre Ministerul Finantelor Publice.

Marius Mitrache