Clasa politica hunedoreana este socata de recentele evenimente care il au in plan central pe fostul prim-ministru al Romaniei, Adrian Nastase. Politicienii hunedoreni nu credeau ca Nastase ar putea fi in stare sa incerce sa isi puna capat zilelor.

Fostul prim – ministru al Romaniei, Adrian Nastase, este pe un pat de spital, dupa ce a incercat sa-si puna capat zilelor. Doar prezenta de spirit a unui politist a facut ca acum sa nu vorbim la trecut despre Nasase, condamnat definitiv de instanta la 2 ani de inchisoare cu executare in Dosarul „Trofeul calitatii”. Evenimentele care s-au succedat cu repeziciune au lasat, insa, urme adanci, iar liderii politici hunedoreni sunt inca socati de ceea ce s-a intamplat.

Laurentiu Nistor, presedintele PSD Hunedoara, a declarat ca regreta extrem de mult ceea ce s-a intamplat, mai ales ca Adrian Nastase a fost si este unul dintre marii polticieni ai Romaniei si, in opinia sa, unul dintre cei mai buni prim – ministri pe care i-a avut Romania. „Este o situatie deosebit de grea si cel mai dureros este ca este un dosar politic. Faptul in sine ca a avut 700 si ceva de martori ai acuzarii si doar 5- 6

martori ai apararii audiati spune multe. Nu comentez hotararea justitiei, dar modul in care s-a procedat, lasa mult de dorit. Atata timp cat la conducerea tarii mai raman oameni ca Traian Basescu sau Morar nu cred ca justitia poate fi independenta”, a declarat, joi, Laurentiu Nistor.

Senatorul PSD Cosmin Nicula spune ca nu se astepta la gestul capital pe care Adrian Nastase a incercat sa-l faca: „Dincolo de partea juridica, pe care nu doresc sa o comentez, pentru ca nu am calitatea, ceea ce s-a intamplat este o tragedie pentru noi toti, pe care am anticipat-o, dar nu stiam ce forma a lua. Eu personal nu puteam sa-l vad pe Adrian Nastase sa mearga intr-o celula. Pe de alta parte, nu stiu ce anume l-a determinat sa faca acest gest. Toti suntem oameni si, la un moment dat, cedam”.

Si presedintele PRM Hunedoara; Costel Avram, este inca socat si spune ca miercuri noaptea nici macar nu a putut dormi. „Este socant, mai ales ce s-a intamplat in partea a doua. Pana la urma fiecare trebuie sa plateasca pentru ceea ce a facut, dar sa existe si dovezi. Daca dosarul este politic, este un gest regretabil si ma tem ca dosarul lui Adrian Nastase este unul politic in conditiile in care prima instanta nu a gasit o acuzatie clara”, a declarat Avram.

Fostul lider social – democrat, Haralambie Vochitoiu – actualmente presedinte al PP-DD Hunedoara crede ca este vorba despre o situatie extrem de nefericita: „Un singur cuvant imi vine in minte: nefericire. Nici nu stiu ce sa spun… Este o

situatie tare aiurea pentru noi ca tara, pentru noi ca neam, pentru el ca om. Este o situatie nefericita si inadecvata. Nu ma arunc sa spun nici ca a gresit, nici ca altul e vinovat, dar ma

surprinde ca nu a rezistat la presiunea aceasta. Imi pare rau de situatia in sine, dar nu sunt in masura sa stabilesc vinovatii”.

Liderul PSD Petrosani, Ioan Rus, „E o razbunare politica!”

Liderul PSD Petrosani, Ioan Rus, care a fost deputat pe vremea cand Nastase era premier, spune ca sunt atatea contra – exemple ce nu au fost luate in calcul, incat ceea ce s-a intamplat la Bucuresti nu e decat o razbunare. „Cred ca e un moment regretabil ceea ce se intampla in politica romaneasca. Daca vrem sa gasim si alte exemple, le gasim la tot pasul. Ar trebui sa fim realisti si echilibrati, sa nu trecem dintr-o extrema in alta. Probleme de acest gen gasim in orice tabara politica si orice om stie ca politica exista si o campanie electorala si exista anumite influente intr-un moment de campanie. Sunt convins ca e o razbunare si sunt mai multi factori care ma fac sa cred asta”, a spus Ioan Rus,presedinte PSD Petrosani.

Ioan Rus mai afirma ca Adrian Nastase e un exemplu, un lider in randul PSD si considera ca nu merita ce i s-a intamplat. Asta cu atat mai mult cu cat  au fost colegi in Parlament. „Eu, atunci cand am fost deputat, Adrian Nastase era prim ministru si toata lumea recunoaste ca a fost cel mai bun premier al Romaniei, dupa Revolutie. Cand era prim ministru, nu puteai sa te duci ca ministru sau ca secretar de stat la dansul, cu probleme minore, aleatoare. Nu puteai sa te prezinti in sedintele de Guvern, care atunci erau toate publice, cu lectia neinvatata, sau cu o bajbaiala de azi pe maine. Va spun ca Nastase e o figura marcanta, unul din marii oameni politici ai Romaniei si probabil ca atunci cand avem oameni buni, incercam sa-i trecem in cealalta extrema”, a mai adaugat Rus.

Mai mult, Rus a afirmat ca arestarea lui Nastase e o gluma politica si  ca ar trebui vazute contractele cu partidele politice din ultimele doua decenii.

„Stiu ca e un om demn Adrian Nastase, un profesor foarte bun si cred ca aceasta presiune imensa l-a condus la gestul regretabil. Totusi, nu pot sa nu remarc cum s-a facut totul, ca pentru ultimul infractor. E o gluma acest dosar, o inscenare politica si daca luam la puricat campaniile electorale din ultimii 20 de ani, care au fost sponsorii unui partid sau al altuia, implicatiile unor oameni in campanii, am avea o carte deschisa si multe de spus la adresa fiecarei organizatii din tara asta. Cred ca e o razbunare, intr-un context aproape generalizat”, a conchis Ioan Rus, presedintele PSD Petrosani.

Adrian Nastase a fost condamnat la doi de inchisoare in dosarul denumit „Trofeul calitatii”, iar miercuri noapte a incercat sa-si ia viata in momentul in care au venit politistii cu mandatul de arestare.

Carmen Cosman

Diana MITRACHE