Minerii disponibilizati, nerecalificati

Nu se mai fac cursuri de recalificare pentru minerii care pleacã din sistem. Mãsura este valabilã, deoarece, spun cei din minerit, oamenii sunt în pragul pensiei si, pentru cã îndeplinesc în scurt timp conditiile de pensionare, nu mai au nevoie de recalificãri.

Ori dacã au, le fac contra-cost, cu scopul de a pleca sã munceascã, poate, peste hotare. Totusi, pot face cursurile, dacã îndeplinesc anumite conditii.

„Sunt multe persoane care se încadreazã sã vinã la noi, la recalificare profesionalã, însã, o parte dintre ei intrã direct în pensie. Noi, ca si agentie pentru ocuparea fortei de muncã, nu mai putem sã le oferim cursuri gratuite, doar pânã în momentul în care sunt în plãtile compensatorii, nu în somaj. Din momentul în care vor fi pensionari, ei pot sã îsi dobândeascã o altã calificare, dar nu gratuitã”, a precizat Doina Uifãlean, sef  birou la Centrul de Formare Profesionalã din Petrosani.

Nu mai putin de 250 de angajati în minerit pleacã, pânã la finele acestui an, din minele din Petrila, Paroseni si Vulcan, iar de la restul unitãtilor, considerate viabile, urmeazã sã mai plece alti aproximativ 150 de mineri.

Diana Mitrache

Advertisements

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.