Secretarul Retromobil Club Român Filiala Hunedoara avea mari probleme cu hotii de fier vechi. Acestia începuserã sã-i dezmembreze masinile si sã ducã bucatã cu bucatã la centrele de colectare. Situatia s-a schimbat radical dupã ce si-a amplasat în curte mai multi stupi cu albine.

În Valea Jiului sunt doi pasionati de autoturisme de epocã, în acelasi timp si restauratori de masini de epocã, iar multe dintre piesele detinute în colectia lor sunt extrem de rare chiar dacã valoarea lor în bani nu reprezintã o avere. Cei doi conduc filiala judeteanã a Retromobil Club Român si dacã pentru pasionatii de masini de epocã detin o comoarã, acelasi lucru îl considerã si „magnetii” (n.r. hotii de fier vechi). Numai cã, acestia din urmã nu vãd în „bãtrânele doamne”, unele chiar unicat în România, valoare istoricã ci fier vechi numai bun de dus la centrele de colectare în schimbul câtorva bãnuti. Asa se face cã secretarul Retromobil Club Român – Hunedoara, Nicolae Gherghin, care avea parcul auto în Aninoasa – Valea Jiului, a fost prãdat, în ultimii patru ani de nu mai putin de 14 ori. Hotii i-au furat piese rare necesare în restaurarea sau întretinerea unor  masini.

Pentru a-si feri colectia de hoti, Gherghin a dus mai multe autoturisme în garajele unui sef de politie, restaurator si colectionar si el de autoturisme de epocã. La Aninoasa i-au mai rãmas însã multe piese, de colectie si ele, dar si autoturisme. Cum risca sã fie în continuare prãdat, a lãsat un apicultor sã-si amplaseze stupii în curte. Fãrã sã-si dea seama, practic s-a ales cu sute de mii de ”paznici”, pentru cã nici un hot n-a mai avut tupeul sã se apropie de masinile aflate lângã stupii cu albine.

”Pe proprietatea de la Aninoasa am lãsat un politist sã-si tinã albinele. Si mie îmi este fricã de albine, îmi este teamã sã nu mã întepe. Are vreo sase stupi si de când este acolo nu am mai avut probleme. Când vreau sã merg pe proprietate trebuie sã-l chem, cã nu pot intra nici eu”, spune Nicolae Gherghin. Chiar dacã albinele carpatine nu sunt agresive, strãinii care se apropie de stupi pot fi considerati o amenintare si atacati, iar cum roiesc prin toatã gospodãria, nici un hot n-a mai avut curaj sã se punã cu micii paznici.

Maximilian Gânju